Menu

AIRBORNE Fietstoertocht

15 September, 2017

Op 27 augustus alweer de 33e editie van “onze” toertocht. Deze tocht wordt jaarlijks door fietsvereniging RETO georganiseerd. De Arnhemse club waar ik al meerdere jaren lid van ben. Omdat ikzelf al veel in deze regio fiets heb en wat input wilde verzamelen die met jullie wilde delen had ik Beuker Marcel Liu, eigenaar van Licello kleurrijke fietsframes uitgenodigd om met ons mee te fietsen. Deze tocht is één van de vele die georganiseerd wordt in deze regio, maar door de achtergrond van het ontstaan wel één met geschiedenis.

Deze fietstocht ter nagedachtenis aan de slag van toen leid je langs diverse monumenten van de Slag om Arnhem. Het is goed voor ons en ons nageslacht dat hier nog steeds bij stil wordt gestaan. Dat dat ook anders kan dan een feestweek met onder andere een kermis, wordt aangetoond met de Airborne toertocht in Arnhem. Zonder het direct te weten, voert de tocht langs vele kleine monumenten waar vaak een bijzonder verhaal te vertellen is.

We hadden afgesproken met wat Reto mannen dat we om 08:00 bij het Clubhuis van Reto van start zouden gaan. Eenieder was op tijd, dus na even scan & go’en, wat drinken en nog een plasje plegen voor de start van de 120 km tocht. Deze Toertocht kent een stukje historie, deze tocht werd namelijk in 1985 geboren en dat is alweer 32 jaar geleden. In de voorgaande jaren stonden er drie afstanden op het toerprogramma, dit jaar waren het er twee. Dit door allerlei bureaucratische issues waar we jullie niet mee lastig vallen. Zowel de lange als de korte route van dit jaar gingen gepaard met veel zon en voerden je door bossen, over heidevelden, langs kronkelende rivieren, uiterwaarden en over dijken. Kortom: een diversiteit aan kleurrijke wegen door landschappen die de Veluwe(zoom) en het Gelders Rivierengebied voor fietsers te bieden heeft.

We hadden er zin en zonder het echt te voelen of door te hebben, reden we met een hoog maar heerlijk tempo door onze eerste slinger kilometers heen. In de groep ging kon iedereen in een lekker hoog tempo meefietsen en naar mooie verhalen luisteren en natuurlijk ook vertellen.

Rhenus Vahalis

Onze prachtige rit begon op de Posbank om vervolgens via Ellecom naar Doesburg te gaan. Over de dijken langs de IJssel en de Gieseplas en een stukje langs de Nederrijn waar we voor de eerste pauzeplaats in Pannerden, bij het gemaal oude Rijn arriveerden. Na een korte pauze namen we het veerbootje genaamd Rhenus Vahalis naar Millingen aan de Rijn. Deze veerboot was er zo één waar het stuurhuis op kolommen staat, zo kon ons groepje en nog een verzameling wielrenners gelukkig allemaal in één keer over. De Rhenus Vahalis was wel tegen ons opgewassen met een maximaal van 130 passagiers, al ging het niet van harte. Vervolgens ramden en beukten we weer verder naar Berg en Dal, in de buurt van Nijmegen, op weg naar Bemmel. De laatste kilometer heb ik samen met Marcel lekker uitgereden, los van de groep om onze ervaringen te delen. Op deze splitsing stond de rest van de Reto-groep nog even op ons te wachten om te bedanken voor een gezellige toer. Deze tocht is zeker een aanrader. Niet te groot, waardoor hij zijn charme het gevoel van de fietsfamilie behoud, maar wel goed georganiseerd met scan en go, koffie vooraf en onderweg voldoende ravitaillering en voldoende restaurants waar je kunt stoppen voor een bak koffie met een lekker stuk taart.

Over Reto

Reto is een actieve en grote vereniging uit Arnhem met meer dan 400 leden. Reto is passie voor fietsen, en dat voel je ook terug tijdens de ritjes met leden van de club. Belangrijk voor ze is een gezonde vorm van vrijetijdsbesteding voor jong en oud. En dat begint al vroeg met de jeugd, de jeugd heeft immers de toekomst! Maar er zijn uiteraard ook meerdere disciplines bij deze moderne club. Zo kun je hier natuurlijk wielrennen, maar ook mountainbiken en veldrijden. Er is specifiek aan de toerfietser gedacht en ook heel mooi is een speciale vrouwen wielergroep. Mannen, pas maar op, want je wordt ‘gechickt’ waar je bijstaat. De club heeft tiptop clubgebouw deze staat midden in één van de mooiste fietsomgevingen van Nederland namelijk langs de Posbank (met o.a. Emma Piramide, de Lange Juffer en vele andere mooie beklimmingen). Dit is een heerlijke en prachtige vertrekpunt, omdat je voor of na de wekelijkse clubritten en trainingen een goed bakkie kunt drinken. Prachtig: omdat je met een keer schakelen buiten de bebouwde kom zit, je je rondjes ook op de wielerbaan voor het clubgebouw kunt draaien en met de MTB – crosser direct het bos kunt inrijden. Het clubgebouw is door zijn ligging ook een geliefde stempelplaats voor diverse toertochten van verenigingen uit de directe omgeving. De geschiedenis van wielervereniging gaat bijna 100 jaar (97 jaar) terug tot de oprichting op 24 oktober 1920 als “Ren – En Toeristenclub Oosten”. In die tijd is Reto ook echt een vereniging voor het oosten, want er zijn op dat moment zelfs leden uit Nijmegen, Wageningen, Deventer, Zutphen en Apeldoorn. De regionale functie is al een tijdje vervallen en de naam is toentertijd vervangen door de afkorting “RETO” maar de club staat nu nog wel als Reto(e)gaaf bekend bij vele fietsers in Arnhem en ver daarbuiten.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!