Menu

Controleer je bandenspanning

03 November, 2016
bandenspanning racefiets mtb

Uitsluitend bij een juiste bandenspanning is een fiets comfortabel te berijden. Fiets je op een verharde weg dan geldt: hoe hoger de bandenspanning, des te lager is de rolweerstand van de band. Ook het risico op een lekke band neemt af bij een hogere bandenspanning. Een voortdurend te lage bandenspanning verkort vaak de levensduur van een band aanzienlijk. Scheurtjes in de zijwand van de band zijn hiervan het gevolg. Ook de slijtage is onnodig hoog. Bij een lagere luchtdruk veert de band wel meer in en is daardoor beter in staat om schokken op de vangen.

Brede banden worden over het algemeen met een lagere bandenspanning bereden. Ze hebben het voordeel de lagere bandenspanning te gebruiken zonder dat dit nadelen oplevert voor de rolweerstand, de kans op lekkage en de slijtage. Ook tubeless banden kan in het algemeen met een iets lagere bandenspanning worden bereden.

Het is wenselijk de bandenspanning zeker één keer per maand te controleren. Zelfs de meest luchtdichte binnenband verliest mettertijd druk. In tegenstelling tot autobanden is de bandenspanning bij fietsbanden wezenlijk hoger en zijn de wandsterktes beduidend minder. Een spanningsverlies van 1 bar per maand kan men als normaal beschouwen. Spanningsverlies treedt bij een hoge druk aanmerkelijk sneller op dan bij een lage druk. Bij het gebruik van latex binnenbanden moet u de bandenspanning vóór iedere tocht controleren en zonodig corrigeren.

Gebruik een manometer om de bandenspanning in te stellen. De algemeen bekende controle met de duim is niet erg betrouwbaar omdat vanaf ca. 2 bar alle banden relatief hard aanvoelen. Bij de Marathon Plus is de controle van de bandenspanning met de duim volledig onbetrouwbaar door de speciale antileklaag.

Als testapparaat is zijn er verschillende apparaten op de markt. Met het juiste ventiel of een kleine adapter kan men de bandenspanning probleemloos bij een benzinepomp controleren en bijstellen. Voor alle actieve fietsers is het zinvol om een fietspomp met manometer aan te schaffen.

Het is niet mogelijk om een algemeen advies betreffende de bandenspanning voor een bepaalde fiets of een bepaalde fietsband te geven. De “juiste” bandenspanning is afhankelijk van de maat en de gewichtsbelasting van de band. Dit wordt hoofdzakelijk door het gewicht van de fietser en de bepakking bepaald. Anders dan bij een auto heeft het voertuig minder invloed op het totale gewicht. Verder is de persoonlijke voorkeur voor een geringere rolweerstand of een betere vering nartuurlijk zeer verschillend.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!