Menu

Het kopen van een e-bike: 5 punten waar je op moet letten

29 Mei, 2022

De afgelopen 10 jaar is de elektrische fiets in Nederland waanzinnig populair geworden. Waar de elektrische fiets eerst vooral werd gekocht door mensen die slecht ter been zijn, worden e-bikes nu gebruikt door mensen uit alle lagen van de bevolking. Door de grote vraag naar elektrische fietsen is het aanbod e-bike merken in Nederland zeer breed. Dit is natuurlijk fijn, maar maakt het ook lastig wanneer je een e-bike gaat kopen.

Ga jij een e-bike kopen? Dan zul je er snel achterkomen dat er behoorlijk wat keuzes zijn die je moet maken. Wat voor type motor ga je kiezen? En hoe zit het eigenlijk met de versnellingen? Elk type elektrische fietser heeft eigen wensen. In dit artikel lees je waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van een elektrische fiets. Aan de hand van vijf onderwerpen leer je wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderdelen van de elektrische fiets.

1. Motorkeuze voor een elektrische fiets

De motor is het hart van je elektrische fiets. Door deze krachtbron voelt het alsof je altijd fietst met de wind in de rug. Zowel voor een heren- als dames elektrische fietsen geldt dat er sprake is van verschillende soorten motors. Een e-bike kan namelijk een voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor hebben. Maar wat is het effect op het rijgedrag van deze verschillende krachtbronnen?

E-bike met voorwielmotor

Een elektrische fiets met voorwielmotor is vooral geschikt voor mensen die een relatief korte afstand willen afleggen. Denk hierbij aan het rijden naar school of werk. Van alle drie de motoren is een elektrische fiets met voorwielmotor het voordeligst qua prijs. Dit komt mede doordat de intensiteit van de ondersteuning alleen wordt bepaald door het aantal rotaties van het voorwiel en niet door de kracht die op de pedalen wordt gezet. Dit maakt deze krachtbron minder efficiënt. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat je tijdens het fietsen het gevoel ervaart dat je wordt voortgetrokken. Dit geeft het sturen met een e-bike met voorwielmotor een zwaar gevoel, ook is de fiets minder stabiel.

Voordelen elektrische fiets met voorwielmotor:

 • Voordelig in aanschaf
 • Geschikt voor relatief korte afstanden
 • Onderhoudsvriendelijk

Nadelen elektrische fiets met voorwielmotor:

 • Inefficiënte krachtsverdeling
 • Minder stabiliteit
 • Stuurt zwaar

E-bike met middenmotor

De middenmotor is onder elektrische fietsers het meest populair. Dit komt omdat deze motor geschikt is voor zowel heuvelachtig landschap en lange afstanden. Hiermee is de fiets dus zowel goed bruikbaar voor de recreatieve fietser als voor de woon-werk fietser. Zoals je al kan raden is deze motor geplaatst in het midden van de fiets, bij de trapas om precies te zijn. Dit zorgt voor een goede gewichtsverdeling van de fiets. Hierdoor blijft de fiets zeer wendbaar tijdens een fietstocht. Ook meten de sensoren hoeveel kracht je geeft tijdens het trappen. Dit heeft als voordeel dat het energieverbruik nauwkeuriger is. Bovendien geeft een elektrische fiets met middenmotor meer ondersteuning wanneer je bijvoorbeeld tegen de wind in fietst.

Voordelen elektrische fiets met middenmotor:

 • Eenvoudig om banden te plakken of te verwisselen
 • Nauwkeurige krachtverdeling
 • Fijne gewichtsverdeling voor optimale stabiliteit

Nadelen elektrische fiets met middenmotor:

 • Prijzig
 • Vaak zwaarder dan andere elektrische fietsen
 • Maakt meer geluid
elektrische fiets kopen middenmotor

E-bike met achterwielmotor

Ben jij een sportieve fietser? Of gebruik je een elektrische fiets om snel op je werk te zijn? Dan is een e-bike met achterwielmotor misschien wel geschikt voor jou. Doordat de motor in het achterwiel is geplaatst zal je merken dat je constant het idee hebt alsof er iemand je een duwtje in de rug geeft. Dit is comfortabel, maar maakt de e-bike ten opzichte van de fiets met middenmotor wel minder stabiel. Hierdoor is de achterwielmotor wel vaker in trek bij mensen die de fiets op een sportieve manier willen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische mountainbike.

Voordelen elektrische fiets met achterwielmotor:

 • Zeer stil
 • Extra krachtig
 • Comfortabel (vooral voor de sportieve fietser)

Nadelen elektrische fiets met achterwielmotor:

 • Prijzig
 • Vereist meer onderhoud
 • Kan als minder stabiel worden ervaren
elektrische fiets aanbieding

2. Actieradius van een elektrische fiets

Een belangrijk onderwerp voordat je een elektrische fiets koopt is uiteraard hoever je hiermee wilt gaan fietsen. Het is goed om voor jezelf helder te hebben voor wat voor ritjes je de e-bike gaat gebruiken. Het belangrijkste onderdeel van een e-bike dat invloed heeft op je actieradius is de accu. Goed om te weten is dat je met een accu van 500 Wattuur (Wh) ongeveer 50 kilometer kunt rijden wanneer je trapondersteuning maximaal aanzet. Maak je zelden een tocht van 50 kilometer? Dan zou je kunnen overwegen om een goedkoper model aan te schaffen. Maar maak jij zeer lange tochten? Neem dan een accu van misschien wel 600 of zelfs 700 Wh.

Een e-bike met vaste of uitneembare accu?

In je zoektocht naar een geschikte e-bike heb je keuze tussen fietsen met een vaste en een uitneembare accu. Belangrijk detail: uitneembare accu’s zijn zeer gewild onder dieven. Dit brengt het nadeel met zich mee dat je dit type accu moet meenemen wanneer je een tussenstop maakt. Maar uiteraard heeft een uitneembare accu ook een groot voordeel. Na een dag fietsen neem je de accu eenvoudig mee naar binnen en kun je deze opladen.

Ook bestaan er elektrische fietsen met een vaste accu.Vaak zijn deze mooi en stijlvol weggewerkt in het frame van de fiets. Dit maakt het lastig voor dieven om de accu te stelen. Aan vaste accu’s kleeft echter ook een groot nadeel. Dit zit hem vooral in het opladen van de fiets. Heb jij geen stroompunt op de begane grond? Dan zul je of de fiets omhoog moeten tillen. Of je zult de fiets met een verlengsnoer vanuit je bovenwoning moeten opladen. Voor mensen met een schuur of tuin is dit uiteraard niet van toepassing.

3. Het kiezen van een frame en juiste framemaat voor een elektrische fiets

In vergelijking met een normale fiets oogt een elektrische fiets groter. Dit kan kloppen, want het frame van een e-bike moet veel meer gewicht kunnen dragen dan een normale fiets. Vooral de motor en accu maken de fiets aanzienlijk zwaarder. In de categorie elektrische fietsen zijn er echter wel lichtere en zwaardere modellen te vinden. Het is dus wederom belangrijk om stil te staan bij het doel van je elektrische fiets. Ga je de fiets regelmatig meenemen op een fietsendrager? Neem dan een wat lichter model. Een zwaarder model heeft daarentegen een langere levensduur en geeft meer stabiliteit op de weg.

De juiste framemaat voor je elektrische fiets

Het is cruciaal om de juiste framemaat voor je e-bike te kiezen. Dit bepaalt namelijk of je comfortabel en hiermee ook veilig op je elektrische fiets zit. Om jou te helpen de juiste framemaat voor je e-bike te vinden hebben wij de volgende tabel gemaakt. Het tabel geldt voor zowel elektrische fietsen voor dames als heren.

framemaat elektrische fiets

4. Remsysteem kiezen voor een elektrische fiets

Een normale elektrische fiets biedt trapondersteuning tot een snelheid van 25km/h. Speed Pedelecs behalen zelfs snelheden tot wel 45km/h. Met deze snelheden is het hebben van een goed remsysteem geen overbodige luxe. Sterker nog, het is van levensbelang om te kunnen vertrouwen op je rem. De remmen van elektrische fietsen zijn onder te verdelen in twee categorieën. Hydraulische remmen en velgremmen.

Hydraulische remmen

Deze vorm van remmen zijn het meest betrouwbaar én veilig. Tegenwoordig beschikt bijna elke e-bike over deze remmen. Hydraulische schijfremmen werken in feite hetzelfde als de remmen op auto’s. Op het midden van het wiel zit een schijf gemonteerd. Wanneer de remgreep wordt ingeknepen drukken de remblokken tegen deze schijf. Een hydraulisch remsysteem biedt dan ook zeker de nodige voordelen.

Voordelen hydraulische schijfremmen:

 • Zeer betrouwbaar
 • Minder onderhoud dan mechanische remmen
 • Remweg nauwelijks beïnvloed door weersomstandigheden

Velgremmen

Tegenwoordig wordt een velgrem ook wel een V-brake rem genoemd. Een velgrem is eigenlijk een traditioneel remsysteem dat wordt gebruikt bij fietsen met een handrem. Het systeem werkt doordat de remblokjes tegen de velg worden aangedrukt wanneer de remgreep wordt ingeknepen. Soms zie je dit type rem ook nog bij elektrische fietsen. Hoewel de kwaliteit van dit remsysteem de laatste jaren erg is verbeterd, blijft deze minder presteren bij nat weer. Wij raden het dan ook aan om bij de aanschaf van een elektrische fiets te kiezen voor een hydraulisch remsysteem.

remmen e-bike

5. Versnellingen voor een elektrische fiets

De soorten versnellingen van elektrische fietsen zijn onder te verdelen in drie soorten. Namelijk een naafversnelling, derailleurversnelling en een traploze versnelling. Ieder type versnelling heeft aparte eigenschappen.

Naafversnelling

Bij een elektrische fiets met een naafversnelling zit het schakelsysteem keurig opgeborgen in de naaf van het achterwiel. Dit biedt voor- en nadelen.

Voordelen naafversnelling:

 • Onderhoudsvrij
 • Comfortabele bediening
 • Mooi design, doordat tandwielen zijn verborgen

Nadelen naafversnelling:

 • Beperkt aantal versnellingen
 • Het achterwiel verwisselen is vrij lastig
 • Zwaar systeem

Derailleurversnelling

Bij een derailleurversnelling moet je denken aan een schakelsysteem zoals je dat kent van racefietsen en mountainbikes. De tandwielen zijn met dit systeem zichtbaar en het aantal versnellingen kan oplopen tot wel 27. Dit type versnelling is vooral in trek bij mensen die opzoek zijn naar een elektrische mountainbike of andere sportieve e-bike modellen.

Voordelen derailleurversnelling:

 • Aantal versnellingen is aanpasbaar
 • Licht systeem
 • Geschikt voor bergachtig gebied

Nadelen derailleurversnelling:

 • Onderhoudsgevoelig
 • Slijt snel
 • Kan haperen door vuil en vocht
derailleurversnelling e-bike

Traploze versnelling

Het steeds populairdere traploze schakelsysteem zoekt automatisch de ideale krachtsverdeling. Hierdoor hoef je alleen maar je favoriete tempo in te stellen, vervolgens doet het systeem de rest. Met dit systeem fiets je altijd in de juiste versnelling, wat het energieverbruik optimaliseert.

Voordelen traploze versnelling:

 • Weinig onderhoud
 • Optimaal energiegebruik
 • Ook schakelen wanneer je niet trapt

Nadelen traploze versnelling:

 • Het achterwiel verwisselen is vrij lastig
 • Zwaar systeem
 • Duurder dan de andere systemen

Conclusie

Zoals je hebt gemerkt zijn er genoeg onderwerpen waar je over na moet denken bij de aanschaf van een elektrische fiets. Maar wat telkens terugkomt is het doel van de elektrische fiets. Waar wil je hem voor gebruiken? Als je hier een helder antwoord op hebt is het al een stuk eenvoudiger om bepaalde keuzes te maken. Wij wensen je heel veel succes en plezier met het kopen van een elektrische fiets.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!