Menu

Een kijkje in mijn voedingspatroon

24 Juli, 2017

Omdat ik altijd veel vragen krijg over mijn voeding, lijkt het me leuk dit met jullie te delen. Vandaag dus een kijkje in mijn voedingspatroon!

Als veganist eet ik dus geen dierlijke producten. Een “standaard”ontbijtje van een boterham met kaas of een bakje yoghurt met cruesli, zal ik dus niet eten. Net als aardappels met groente en een stuk vlees (vooral dit laatste) vind je niet op mijn bord. Maar wat eet ik dan wel gedurende de dag? Sowieso een stuk meer dan voordat ik veganistisch at! Je haalt een hele voedingsbron weg, dit moet dus op een andere manier aangevuld worden om genoeg calorieën binnen te krijgen gedurende de dag.

Fruit als ontbijt

Laten we beginnen bij het ontbijt. Aan de hand van de tijd die ik heb, maak ik een havermoutje met blauwe bessen/rozijnen/kaneel/kurkuma/peper en een lepel melasse (hier zitten vooral veel ijzers in). Soms nog een banaan erbij omdat ik die zo lekker vind! Maar eigenlijk is fruit mijn favoriet in de ochtend. Een tros bananen/grote bak gemengd fruit of een lekkere kom bananenijs met granola erop, heerlijk! Er liggen dan ook altijd veel trossen bananen in huis.
Bijkomend voordeel: fruit wordt snel verteerden zitten vol vezels waardoor mijn darmen hun werk goed kunnen doen en ik geen opstopping krijg in mijn darmen.

Als lunch heb ik vaak rijst met bonen, liefste zwarte bonen want die vind ik het lekkerst. Met daarbij gemengde groentes. Hier maak ik dan een sausje bij van sojasaus, knoflook, sambal, gember, koriander, ketjap, kurkuma, peper en zout bijvoorbeeld.

Maar ook een lekkere pasta met tomatensaus, erwten, wortel, paprika en een uitje is altijd goed! Ik eet vrijwel altijd warm tussen de middag. Ik ben namelijk niet echt een brood mens. Maar voor stokbrood uit Frankrijk maak ik een uitzondering, dat vind ik heerlijk! Tussen de lunch en avond eten neem ik als ik ga fietsen een aantal dadels. Ongeveer een uur voor ik de fiets op stap.

Seiten, tofu en tempeh

In de avond eet ik aardappels uit de oven met een lekker kruidig groenteprutje. Als vleesvervanger eet ik regelmatig seitan, tofu of tempeh. Tempeh en tofu worden gemaakt van sojabonen en seitan van tarwe(gluten)meel. Dit is overigens erg lekker bij een (Oosterse) rijst maaltijd. Zo kan je er bijvoorbeeld heerlijke tempeh saté stokjes van maken. Maar ook vaak pitabroodjes met falafel (kikkererwten balletjes), curry’s, linzen dahl, noodles of pizza. Eigenlijk zoveel mogelijk gevarieerd. Er is namelijk zoveel lekkers te maken als je veganistisch eet! En je wordt er nog een hartstikke creatief van.

“Hartstikke gezond allemaal…. maar snoep je ook nog wel eens???”

Buiten de grote maaltijden eet ik natuurlijk ook wel eens iets lekkers. Dadels met pindakaas en rijstzoutjes zijn echt mijn favoriete snacks! Maar ook vegan ijs, chips, snoepjes en chocola ontbreken niet.

Voeding tijdens het fietsen

Door de weeks eet ik niets op de fiets. Dan train ik maar 2 uur en neem ik alleen een isotonic sportdrink van BYE mee in mijn bidon. In het weekend neem ik op de fiets tijdens lange duurritten, bananen, dadels of reepjes van BYE of Clifbar mee voor onderweg. Na een duurrit in het weekend neem ik vaak bananenijs als recovery voeding. Dit “ijsje” bestaat uit 3 bevroren bananen, een grote hand blauwe bessen, 2 dadels, kaneel en granola er bovenop.

Where do you get your protein from?

Nu krijg ik ook vaak de vraag hoe kom je dan aan genoeg proteïne? Om het heel simpel te zeggen, van dezelfde bron als een koe. Plantaardige voeding! Koeien maken niet van zichzelf uit proteine aan, dit halen ze uit het gras dat ze eten.

Ik vind dit niet de belangrijkste voedingsbron dus let hier eigenlijk niet op. Koolhydraten zijn namelijk de brandstof van je lichaam en hersenen. Daar focus ik me meer op. Calorieën of hoeveel gram ik van wat binnen krijg, houd ik me verder niet mee bezig. Ik eet gewoon gevarieerd en luister naar mijn lichaam. Hierdoor weet ik dat ik genoeg protiene binnen krijg (de fabel dat je 1.5-2g proteïne per kg lichaamsgewicht nodig hebt, gaat niet op). Teveel proteïne is gewoon slecht voor je lichaam. Krijg ik dan genoeg proteïne binnen per dag? Ik denk van wel. Ik merk ook geen verandering in mijn lichaam. Mijn spieren herstellen erg goed. Proteïne haal ik uit plantaardige bronnen zoals; bonen, tempeh, seitan, pasta, rijst, aardappelen enz. Eigenlijk zit in elk voedingsmiddel dat ik eet voldoende koolhydraten, proteïne en vetten in de juiste verhoudingen.

Veganistisch eten is en hoeft niet moeilijk te zijn! Je hoeft echt geen moeilijke recepten te gaan maken of bedenken om een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Sterker nog dit kan binnen 15-20 minuten gewoon klaar zijn. Kook je met zijn tweeën dan is het natuurlijk nog sneller op tafel, en is het nog gezellig ook!

Recept

Ik zal met jullie mijn favoriete basis recept delen voor een lekkere curry (iedereen die dit geproefd of gemaakt heeft vind het heerlijk).

Benodigdheden voor een grote pan:
2 blikken tomatenblokjes
1 blik kokosmelk
1 blik (zwarte/kidney)bonen/kikkererwten/linzen
1 grote ui
1 teen knoflook

Dan kan je met groentes eindeloos variëren: spinazie, boerenkool,bloemkool,paprika,courgette,broccoli,pompoen. Kies uit wat je lekker vind! Kikkerewten en bloemkool zijn een erg goede combinatie b.v.

Kruiden doe ik op gevoel maar ik gebruik deze: Koriander, kurkuma, paprikapoeder, kaneel, komijnzaad, gember, peper, zout. En wat verse koriander voor bovenop (mocht je hier niet van houden zou je platte peterselie kunnen gebruiken).

Hoe maak ik deze curry?

Snij de ui en bak deze tot hij lekker bruin word, net iets ervoor de knoflook erbij doen. Groentes ook vast lekker mee laten bakken. Tomatenblokjes, kokosmelk erbij met de kruiden en laten pruttelen zodat het wat minder vochtig word. De kikkererwten, bonen, linzen erbij zodat deze ook warm worden. Als laatste de boerenkool of spinazie later erdoor roeren zodat deze nog een beetje slinkt.

Deze curry kan je heerlijk combineren met zoete aardappel frietjes uit de oven, rijst of pitabroodjes. Ik hoop dat jullie hiervan kunnen genieten en laat me zeker even weten wat je van dit gerecht vindt?!

Mochten jullie nog vragen hebben over mijn voeding, vraag er gerust naar. Ben meer dan bereid informatie te delen over mijn leefpatroon.

Met plantaardige groet,

Guy, Eat plants & go on epic rides!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!