Menu

Essentials voor de beginnende fietser

06 September, 2017
Essentials fietsspullen

Na het aanschaffen van jouw fiets is het tijd om kilometers te gaan maken. Daarvoor heb je een goede uitrusting nodig. Wat heb je als beginnend fietser nodig om comfortabel op de fiets te zitten? In dit artikel zullen we een paar essentials benoemen die je snel op weg kunnen helpen.

Fietshelm Het belangrijkste deel van je lichaam om te beschermen is waarschijnlijk je hoofd. Daarbij hoort een goede helm die de juiste bescherming biedt, maar tegelijk ook het hoofd koelt en niet te zwaar aanvoelt. Wielervoordeel heeft een uitgebreid assortiment helmen voor zowel wielrenners als mountainbikers die de juiste bescherming op maat bieden. Hoe duurder een helm, hoe lichter deze vaak is met betere ventilatie. Duurdere helmen bieden vaak een wat betere bescherming dan goedkopere helmen. Dat neemt niet weg dat de goedkopere helmen ook bescherming bieden. Alle helmen die aangeboden worden bij WielerVoordeel zijn volgens de Europese normen goedgekeurd en zijn dus veilig. Het is vaak een kwestie van smaak voordat je de juiste helm hebt gekozen. Bij het kiezen van de juiste helm is het belangrijk om te weten welke maat je nodig hebt. Dit doe je door je hoofdomtrek te meten. Het aantal centimeters dat je meet kun je gebruiken als jouw helm maat. Zo weet je zeker dat de helm goed past.

fietshelmen

Fiets onderkleding Of het buiten nou warm of koud is, goede onderkleding zorgt ervoor dat je fietsoutfit lekker zit en je comfortabel op de fiets zit. Onderkleding is te verdelen in drie groepen: allround, zomer en winter. Afhankelijk van het seizoen vervuld onderkleding een andere rol. In de winter zorgt thermo onderkleding met een extra isolatielaag ervoor dat je droog en warm blijft tijdens je fietsrit. In de zomer zorgt onderkleding ervoor dat het zweet op je lichaam niet op de huid blijft zitten, maar naar de buitenste laag van je onderkleding toe trekt. Zo blijft de rest van lichaam koel.

Fietsshirt Een fietsshirt verschilt iets van een normaal sportshirt. De vorm is aangepast aan de fietshouding en heeft een rits die zorgt voor extra ventilatie bij warm weer. Let bij het kopen van je shirt en onderkleding wel op de pasvorm. Fietsshirts zijn er tegenwoordig in verschillende pasvormen: aerofit, regular en comfort. Daarnaast heeft het fietsshirt speciale achterzakken waarin je eten, fiets- of regenjasje, plakspullen en je telefoon kunt laten. Ideaal voor onderweg.

Fietsbroek Voor een comfortabel gevoel op de fiets, of het nu om een lange weekendrit of een wedstrijd gaat, is de juiste fietsbroek van essentieel belang. Ook voor de beginnende fietsers is het van belang om met een goede broek te starten. Als fietser spendeer je een langere tijd op het zadel, wat voor grote spanning op het zitgedeelte zorgt. Een goede fietsbroek is daarom cruciaal voor langdurig comfort. Voor mannen en vrouwen zijn er verschillende broeken. Dit komt doordat het zeem een andere vorm heeft bij vrouwen.

De zemen komen in verschillende soorten en maten. Het is daarom een erg persoonlijke keuze welke fietsbroek bij jou past. De één heeft liever een iets dikkere zeem, terwijl de ander fietsen met een dunnere zeem fijner vindt. Het is in ieder geval belangrijk dat de zeem naadloos is. Stiksels in de zeem kunnen voor veel irritatie zorgen. Dat is iets wat je graag wil voorkomen onderweg. Castelli fietsbroek

Fietsjack / regenjack Een fietsjack biedt bescherming tegen slecht weer of koudere omstandigheden buiten. Een fietsjack kan net dat beetje extra support geven. Net als onderkleding zijn fietsjacks er in verschillende soorten, afhankelijk van de seizoenen. Bij het zoeken naar een regenjack is het belangrijk dat het jasje niet te groot. Een fladderend jack is niet fijn als het stormt buiten. Daarnaast is het handig als je regenjack makkelijk is op te bergen in je achterzak.

Schoenen / pedalen Bij het zoeken naar schoenen voor op de fiets is het belangrijk om te kijken wat voor kliksysteem er op de fiets zit of van wat voor systeem je gebruikt wilt gaan maken. De meest voorkomende kliksystemen waarmee je je schoenen vast kunt klikken zijn SPD-SL (raceschoenen) of SPD (mountainbike schoenen) van Shimano. Andere systemen zijn Look Keo, Time of Speedplay. Bij Speedplay wordt er gebruik gemaakt van een adapter om deze op een driepuntsaansluiting te bevestigen. Raceschoenen zijn voorzien van een driepuntsaansluiting, mountainbikeschoenen zijn voorzien van een tweepuntsaansluiting voor het SPD-systeem en toerschoenen zijn voorzien van een driepuntsaansluiting met twee bevestigingssleuven voor het SPD-systeem.

Bril Een bril is een belangrijk onderdeel van je fietsuitrusting. Het biedt de juiste bescherming tegen wisselende weersomstandigheden. Je ogen zijn waardevol en die moet je met zorg behandelen. Naast bescherming tegen de zon biedt een bril bescherming tegen vliegen en steentjes die weg schieten. Fietsbrillen zijn in alle soorten en maten te koop. Je hebt brillen met lenzen die automatisch mee kleuren afhankelijk van de omstandigheden of bijvoorbeeld fietsbrillen op sterkte. Welk model of frame het best bij je past is afhankelijk van de vorm van je hoofd. Het is daarom belangrijk eerst wat brillen te passen voordat je er een aanschaft.

Oakley Radar EV fietsbril
Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!