Menu

Fietsbroeken; bibshorts of geen bibshorts

01 Juni, 2017
fietsbroeken bibshort of geen bibshort tips

Fietsen is een tak van sport met een prachtig palet aan disciplines. Doe je aan spinning, ben je een toerfietser of wielrenner? Elke discipline kent zijn eigen outfit. In dit artikel aandacht voor de fietsbroek. Een fietsbroek is voor de fietser een essentieel onderdeel. Alles draait om comfort tijdens inspanning. Zodra de factor comfort wegvalt, is de focus op je prestatie weg. Een verkeerde fietsbroek dragen kan dus compleet verkeerd uitpakken en je doen besluiten om eerder huiswaarts te keren. Een broek speciaal gemaakt voor fietsers is dan ook zo gemaakt dat naden niet in de weg zitten, en het materiaal voorgevormd en flexibel is. Dan komt ook nog het verschil tussen de fietsbroeken met en de broeken zonder bretels. De fietsbroeken met bretels noemen we bibshorts. Het voordeel van bibshorts is dat de bretels afzakken voorkomen en het voorkomt verschuiven van de zeem. Het merendeel van de fietsers gaat voor bibshorts, maar niet in iedere tak van de fietssport zijn de bibshorts praktisch en prettig.

De zeem

Bij duursport is het zaak dat bij veelvuldige herhalingen van een beweging je huid en spieren zo min mogelijk belast en aangetast worden. De zeem is een onderdeel van de fietsbroek wat voor een duurfietser natuurlijk van groot belang is. Het zweet wordt er namelijk in opgenomen waardoor je zitvlak droog blijft tijdens de fietstocht. Een zeem voorkomt dus de vreselijke huidirritatie waardoor je het fietsen als onprettig gaat ervaren. Voorheen werden zemen gemaakt van zeemleer, maar in de 21st eeuw worden tijdens de fabricage voornamelijk synthetische materialen gebruikt. Deze nieuwe materialen zorgen ervoor dat het zweet beter wordt opgenomen en de zeem eenvoudiger te wassen is. Als je een premium fietsbroek aanschaft dan is de schokabsoberende laag gemaakt van een speciale gel. In deze hightech tijd is men gaan kijken naar de beste drukverdeling en het blijkt dat de gel zijn werk heel goed doet en de fietser daardoor extra comfort ervaart.

Ben je nu een reguliere doorsnee fietser of mountainbiker dan is een veelgehoorde opmerking dat men niet in zo’n strak broekje of pakje de weg op wil gaan. Maar toch willen ze het comfort van de zeem. De markt heeft hier prachtig op ingespeeld door casual fietsbroeken te fabriceren zonder of met zeem. Er is zelf fietsondergoed verkrijgbaar met een zeem. Kortom je hoeft dus niet verkleed als een profrenner naar je werk toe, maar met een loosefit fietsbroek gewoon gaan voor het comfort! Bij Athleteshop hebben ze een prachtige lijn van Pearl Izumi met casual fietsbroeken. Lees hierbij de specificaties goed ivm wel of geen zeem.

Wel of geen Bibshort!?

Spinning- Een spinning les duurt meestal niet langer dan een uur, en tijdens de lessen zit je steeds in verschillende houdingen op de fiets. Sterker nog, je moet ook heel vaak staan tijdens spinning. Een bibshort is daarom niet fijn aangezien een bibshort is gemaakt voor 1 houding en het zorgt voor belemmeringen in jouw bewegingen. Dus voor spinners gewoon een strakke fietsbroek voor de afvoer van zweet. Een zeem is niet noodzakelijk aangezien spinning kort duurt en de bewegingen zich steeds afwisselen.

De toerfietser- Ook hier geen bibshorts aantrekken. Je zit namelijk niet in een racehouding als je gaat toerfietsen. Een toerfietsen dient een duurzame casual / strakke fietsbroek uit te kiezen met of zonder zeem. Of simpelweg fietsondergoed met zeem. Toerfietsers maken wel degelijk kilometers dus kies voor een zeem met extra gel voor de juiste drukverdeling. Bezuinig hier niet op, daar ga je spijt van krijgen.

MTBers- Advies is een loose fit fietsbroek. Uiteraard kan dit per persoon verschillen, maar de loose fit fietsbroeken zijn nu eenmaal gemaakt van steviger materiaal en zoals men weet kan het er ruig aan toe gaan tijdens een MTB tocht.

Wielrenners- Ons advies gaat toch echt uit naar de bibshort voor wielrenners. Veel wielrenners laten soms vallen dat bibshorts niet fijn zitten op het moment dat je moet lopen, laat staan naar het toilet gaan. Echter, de bretels zorgen er wel voor dat je broek top blijft zitten en je geen last hebt van een priemende elastieken band om je middel. Dit kan na een aantal uren flink gaan irriteren en met een bibshort heb je hier geen last van. Een bibshort voelt fijn aan zodra je echt in de fietshouding zit, dus bovengenoemde opmerking “slecht ermee kunnen lopen” komt dan te vervallen. Lopen is een bijzaak, je komt om te fietsen!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!