Menu

Fietsen Door De Zaanstreek. WielerVoordeel doet verslag!

12 Juni, 2017
fietsen door de zaanstreek

Fietsen door de Zaanstreek, wat een genot! Als mede-eigenaar van WielerVoordeel en tevens geboren en getogen Zaankanter kan ik deze ervaring de lezers natuurlijk niet onthouden. Voor de fietsers buiten de Zaanstreek zeker de moeite waard om dit artikel te lezen en een keer deze kant op te komen!

De Zaanstreek, bekend om zijn molens, polders, droogmakerijen, eeuwenoude nijverheid langs het water (Honig, Duyvis, Verkade) en Hennie Huisman niet te vergeten.  Ik stap op deze zonovergoten dag op de fiets samen met mijn dochter van 12. Geen Strava, geen bibshorts, geen energy gelletjes. Nee we hebben voor deze keer gewoon onze “normale” fietsen uit de schuur gehaald. Ik een klassieke handgemaakte zwarte Burco herenfiets, zij een prachtige crème kleurige transportfiets van Popal kinderfietsen. Pa we gaan een rondje fietsen! En zo geschiedde het!

Onze start, Oud Koog aan de Zaan. We fietsen binnen 2 minuten eigenlijk meteen al de geschiedenis in. Na het afgrijselijke A8 viaduct onderdoor te zijn gefietst belanden we op de Pinkstraat, met daar midden in de wijk Molen de Pink. Een prachtige 17de eeuwse windmolen midden in een jaren 30 woonwijk. De molen staat symbool voor de eerste vorm van industrie, en de Zaanstreek was de plek waar honderden molens hun werk deden. De woonwijk heeft inmiddels de molen verstikt, maar hij staat daar nog heel fier! We fietsen door langs het molenmuseum. Voor iedere fietser een leuke stop. Het museum is kleinschalig maar zeer interessant. Wij zijn daar al heel wat keren geweest dus we fietsen lekker door!

Via de Museumlaan draaien we de Stationsstraat in. Het kleine stationnetje Koog Zaandijk grenst aan deze straat, en zojuist is er een hele groep toeristen uitgestapt, met z’n allen scharen zij zich rond een info bord en kijken hoe ze naar de Zaanse Schans moeten lopen. We fietsen verder door de Stationsstraat en aan het einde van de straat beginnen we te twijfelen of we niet iets lekkers moeten halen bij Banketbakkerij de Wijn. Een geroemde banketbakker die al sinds mensenheugenis de lekkerste moorkoppen maakt! Maar nee, we zijn nog aan het begin van de tocht. Misschien op de terugweg?

We krullen automatisch links de Lagedijk op en steken de Julianabrug over. Bovenop de brug blijven we even staan, net als tientallen toeristen. Dit is namelijk HET punt waar je de mooiste foto's kan maken van de Zaanse Schans. Een range van selfies, selfiesticks en mensen met dure telelens camera’s schieten het totaaloverzicht van de Schans in de mooiste en raarste poses. We maken de afdaling van de brug en snellen zonder te trappen de Zaanse Schans op. De Zaanse Schans valt onder de openbare weg, en er wordt geen entreeprijs gevraagd. De eeuwenoude weg over de Zaanse Schans heet de Kalverringdijk. We fietsen heel langzaam vanwege de toeristen die iedere keer onvoordelig midden op de weg staan, maar we hebben veel bekijks. Fietsen is in de ogen van veel toeristen een bijzonder fenomeen, en zeker als je het voor de lol doet. Nou moet ik zeggen dat we puur wat rental bikes met onwennige Chinezen moesten omzeilen, dat dan weer wel.

We slingeren de Kalverringdijk helemaal af, en passeren de reeks van schitterende Molens. Allemaal hun eigen naam hebbende, Molen De Kat, De Bonte Hen, De Poelenburg, Het Jonge Schaap, de Zoeker. Prachtig gezicht en ze produceren ook nog. Het Jonge Schaap zaagt nog steeds planken voor mensen die houten vloeren willen uit het hoogste segment. We fietsen de Schans af en belanden op de weg genaamd de Enge Wormer. We slaan rechtsaf om toch een soort rondje te kunnen fietsen. De Enge Wormer zelf is een kleine droogmakerij en het niveauverschil blijft heel mooi om te zien! Het landschap is prachtig gezien vanaf de Enge Wormer. We worden al fietsend omringd door veenweide gebieden, droogmakerijen, petgaten en eeuwenoude legakkers. Reigers die muisstil aan het jagen zijn langs de kant, groepen ganzen die hun buikje vol zitten te eten. Nederland is mooi.

De Enge Wormer eindigt en we slaan rechtsaf de Ringdijk op. De Ringdijk is de dijk van een hele grote droogmakerij genaamd de Wijde Wormer. Hier een nog groter niveauverschil met de veenpolder aan de overkant. De ringvaart om de Wijde Wormer toont dit heel duidelijk. Het water van de ringvaart staat meters hoger dan de veenpolder aan de rechterzijde. We fietsen lekker door nu en het tempo begint hoger te liggen. Windje mee helpt ook daarbij moet ik bekennen. Op de Ringdijk passeren we de Amerikaan. Zo wordt hij genoemd door de Zaankanters. Het is een Amerikaanse Watermolen met metalen wieken. Een indrukwekkend ding en niet Nederlands inderdaad. Het riep bij mij het gevoel op van de lege prairie met de eenzame molen erop. Prachtig, en de molen werkte ook nog, overtollig water werd door de watermolen in de ringvaart geloosd.

Op de grote kruising slaan we rechtsaf de Leeghwaterweg op. Hoe kan het ook anders. Meneer Leeghwater heeft namelijk in de 17de eeuw het fenomeen droogmakerijen geïntroduceerd. Hollanders die van water land maken! We fietsen weer terug naar de Julianabrug, en mijn dochter begint te vragen…. Gaan we nu naar de Wijn en naar huis. Maar ik kan het niet laten om toch even het mooiste stukje van de Lagedijk mee te pakken. We zoeven over de brug meteen naar rechts en fietsen langs de prachtige 17de huizen die destijds werden bewoond door rijke kooplieden, rederijen, raadslieden etcetc. Het raadhuis van Zaandijk, een prachtige trouwlocatie en daartegenover de Beeldentuin.

We slaan linksaf de Tuinstraat in en belanden in de voormalige socialistische wijk van Zaandijk. Kleine arbeiderswoningen gemaakt voor destijds de fabrieksarbeiders. Via de Karl Marxstraat (hoe kan het ook anders) komen we uit op de Guisweg en snellen ons naar jawel….Banketbakkerij de Wijn! We belonen onszelf met een Moorkop en springen daarna weer op de fiets. Het laatste stukje over de Lagedijk loopt langs de Zaan, waar de fabrieken nog steeds staan te dampen. De grondstoffen van de Nederlandse voedselindustrie komen hier vandaan. Fabrieken waar mais wordt omgezet in zetmeel, fabrieken waar spijsoliën worden gemaakt. Bijna alles wat wij maken bevat in ieder geval iets uit de Zaanstreek. We zijn weer terug in Oud Koog aan de Zaan inmiddels. De kerk met de gouden haan op de nok staat weer te pronken in het zonnetje! Wat kan fietsen toch heerlijk zijn!

Dit alles in een klein uurtje gedaan! Maar realiseer je wel dat deze regio uitermate geschikt is om langere fietstochten te maken omdat de uitwijkmogelijkheden enorm divers zijn. De Zaanstreek ligt tegen het natuur/recreatie gebied het Twiske aan, uitermate geschikt voor fietsers. Of je kan uitwijken met de pont naar Spaarnwoude, Amsterdam, Purmerland, de Beemster of zelfs naar de kust langs de prachtige bollenvelden bij Limmen en Heiloo. Kortom een walhalla voor iedere fietser, of het nu gaat om de snelheidsduivel of de appelgebak met cappuccino fietser, fietsen door de Zaanstreek is voor ieder wat wils!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!