Menu

Fietsen in de warmte

29 Mei, 2017

De zomer staat voor de deur en de eerste echt warmen dagen zijn een feit. Heerlijk weer om te fietsen, maar de warmte neemt ook wat extra zorg met zich mee. Bij oplopende temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kan het zijn dat het lichaam niet genoeg kan koelen. In dit artikel zullen een aantal tips besproken worden hoe je verantwoord kan fietsen in de hitte.

Vochtgehalte

Onze lichaamstemperatuur wordt door ons lichaam in de kern constant rond de 37 graden gehouden. Tijdens een inspanning kan deze temperatuur oplopen wanneer je lichaam de warmte slecht kwijt kan. Je lichaam lost dit op door te gaan zweten om zo de huid te koelen. Het is daarom belangrijk om tijdens en na je training je vochtgehalte goed aan te vullen. Temperaturen boven de 28 graden verhogen de kans op warmtestuwing of een hitteberoerte. Dit kan gebeuren als je te weinig drinkt, door vermoeidheid of als je uitgeput bent.

Genoeg drinken

Om uitdroging tegen te gaan is het belangrijk dat je goed drinkt tijdens het fietsen. Het liefst meer dan dat je zweet. Probeer ongeveer een liter per uur aan te houden. Naast een bidon met water zou je een isotone drank kunnen proberen. Isotone drank komt overeen met lichaamswater (lichaamsvocht) en voorziet het lichaam van mineralen. De sportdrank kan snel en gemakkelijk opgenomen worden door het lichaam en het vult het uitgezwete water en zout weer aan.

Kies voor een route door het bos

Naast goede zorg voor je lichaam kun je ook voor een alternatieve route gaan. Het bos of door de duinen langs de kust zijn mooie routes waar je felle zon kan vermijden en minder last hebt van het warme asfalt. De felle middag zon is op zijn warmst tussen 12:00 en 15:00. Ook kun je op warme dagen de intensiteit van je rit verkorten en niet maximaal fietsen. Bouw het rustig op zodat je lichaam kan wennen aan de warmte. Ieder lichaam reageert anders op warmte. De tips variëren dus ook van persoon tot persoon. Aan het eind van de rit is het belangrijkste dat je goed naar je eigen lichaam luistert.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!