Menu

Je fietsketting smeren, VET belangrijk!

30 Mei, 2017
fietsketting smeren onderhoud

De fietsketting is wellicht één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Des te meer een reden om deze met veel liefde en zorg te onderhouden. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit in welk seizoen je zit als fietser, de ketting wordt altijd blootgesteld aan de grillen van moeder natuur. Droogte betekent stof, neerslag staat voor modder. Duurzaamheid van je materiaal staat altijd centraal voor iedere fietser en het feit is nu eenmaal dat een propere en goed gesmeerde fietsketting het langer uithoudt dan een ketting waar men nooit naar omkijkt.

Frequentie onderhoud van de fietsketting

Dit hangt natuurlijk totaal af van het gebruik. Fiets je frequent of niet, en onder wat voor omstandigheden fiets je? Ben je een mooi weer fietser dan is het verstandig om de ketting te smeren en schoon te maken na ongeveer 200 kilometer, de meeste fietsers houden in dit geval om de 2 maanden aan. Ben je een MTB-er die zich niet schroomt voor ruig en drassig terrein, dan is het raadzaam om de ketting per direct na iedere rit schoon te maken.

Schoonmaken van de fietsketting

Het is zaak dat je de ketting eerst moet ontvetten. In het verleden kwam de oude poetslap naar voren met een bio-ontvetter, maar er zijn nu al schoonmaakmiddelen op de markt die zowel ontvetten als smeren. Voordat je begint met de ketting te ontvetten en smeren is het van belang dat de pedalen vrij naar achteren kunnen draaien. Plaats de fiets dan ook dusdanig in een positie dat het draaien van de pedalen eenvoudig verloopt. Maak je katoenen doek in het midden vochtig met de ontvetter en omklem de ketting met de doek. Zodra de ketting draait pak je mooi alle zijden mee van de ketting.

Fietsketting smeren

Na het schoonmaken is het tijd om je ketting te smeren. In wezen volg je dezelfde procedure als bij het schoonmaken. Als smeermiddel gebruikt je reguliere kettingolie, maar inmiddels zijn er ook spuitbussen op de markt waar de basis teflon of siliconen is. Teflon is onze persoonlijke favoriet. Het heeft als primaire eigenschap dat het vuiltafstotend is. Het aanbrengen van smeermiddel verloopt via het achtertandwiel, en door aan de pedalen te draaien neemt de ketting het smeermiddel mooi mee. Mocht je gebruik maken van een spuitbus dan is het echt zaak om gericht het middel aan te brengen. Je wilt natuurlijk geen olie op je remblokken hebben. Tot slot neem je de ketting af met een droge doek, anders zou het smeermiddel natuurlijk om je oren vliegen tijdens het fietsen. Plus, een ketting doordrenkt met olie werkt als een soort plakstrip voor zand, stof en ander vuil.

Tip voor smeermiddel bij WielerVoordeel: Dynamic droogsmeermiddel voor de fietsketting.

Tip voor ontvetter bij WielerVoordeel: Shimano fietsketting ontvetter.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!