Menu

De Gele Koorts slaat weer toe

04 Juli, 2017

Ieder jaar op dezelfde tijd beleeft de wielerfan de tijd van zijn leven. Waar de normale mensen hun feestdagen vieren in de maand december is het in juli kerst voor de wielervolger. Waar het 3 weken smullen is van spektakel in de Tour de France.

Nederlands kampioenschap wielrennen

1 week voordat de tourkaravaan wordt opgestart is er een golf van nationale strijd. De NK's worden bestreden op alle fronten. In Nederland was het de week van Montferland. Aan de grens van Duitsland ligt het gezellige plaatsje 'S-Heerenberg. Hier waren de start en finish van het Nederlands kampioenschap. De hele week streden jong en oud voor de driekleur. Op de woensdag waren we al per fiets komen kijken naar de tijdritten van de dames die als jonge hindes over het parcours snelden.

Op zondag was er de wegwedstrijd van de elite. Bijna alle kleppers van ons top-wielrennen stonden aan de start. En hoe beter genieten dan als een erg belangrijk persoon. Ik was VIP bij Team Roompot. Een heel fandorp opgebouwd aan de rand van het parcours. Met alles wat je maar wilt. Broodjes, friet, drankjes en uiteraard uitzicht op het parcours. Omringt door de bussen en auto,s van het Roompot team was ik aardig in mijn nopjes.

Johnny Hoogerland

De prijsvraag won ik via 1 van de sponsoren van Roompot. Ekoi is een website met allerlei hebbedingen voor de fietser. Goed van prijs en kwaliteit en garant voor een opvallend gevoel. Niet alleen het logo maar in alle kleuren kun je je hart ophalen. Denk aan helmen, brillen, pakjes en andere zaken. Je moet wel blijven trappen maar ziet er sowieso supercool uit. Dus daar staan we dan in het dorp dat werd bewaakt door een leeuw. En wel een Zeeuwse leeuw. Johnny Hoogerland was de man die iedereen opving en met een gezellige babbel binnenliet. Hoe leuk is het om de hand te schudden van een geschiedschrijver van de Nederlandse wielrennerij.

Johnny uit Zeeland waar de mensen onbewust zin in mosselfeesten krijgen was ooit die dappere strijder van Vacansoleil. Een groot talent met een hart van staal. Hij was Nederlands kampioen en at als lunch stoeptegels en prikkeldraad. De negende etappe in de tour 2011. Wat vooral bij mij bij is gebleven waren die laatste meters van die etappe. Johnny die zichzelf had verzekerd van de rode bollen trui kwam binnen met kapotte kleding en de rode vlekken op zijn shirt hadden weinig weg van berg punten. Wat wielrennen juist mooi maakt is de heroïek en Johnny won niet de etappe, maar schreef wel geschiedenis. Niet door die dwaze auto maar door de instelling om op te staan en door te fietsen. Want de tour wacht nooit en dus ook niet op de Zeeuwse Leeuw. GO JOHNNY GO!

Ramon Sinkeldam

Wat een heerlijke dag was het zeg en hoe leuk dat Ramon Sinkeldam met banddikte de Sunweb trui met rood-wit-blauwe baan gewonnen heeft. Toch mooi om vanuit de helicopter beelden midden in het peloton vol trots onze driekleur streep te zien opduiken. Toch fijn dat er telelenzen bestaan in deze tijd.

Tour de France

Vanaf het NK begint het allemaal. Zwetend wakker worden met klotsende oksels en knikkende knieën. Geen pilletje helpt tegen dit ziektebeeld. De gele koorts slaat genadeloos toe. De Tour de France gaat bijna beginnen en wat iedereen massaal bezighoudt is? Wie moet ik opstellen in mijn tourpoule?

Jaja dit zijn die momenten waar alles om draait. Elke krant van grootmacht tot juffertje heeft er 1. Elke website van wielernieuws tot gossipsite heeft er 1. En elk zichzelf serieus nemend bedrijf heeft er 1. Als je een goede baas hebt dan zijn 3 dingen geregeld. Salaris, vakantiegeld en de tourpoule. Dus ook ik doe mee met meerdere pooltjes. En door de jaren heen rijg ik de prijzen aan elkaar. Soms een hoofdprijs maar de toch ook wel vaak een poedelprijs.

Vergis je niet in de wetenschap achter de tourpoule. Hele maatschappelijke problemen worden hier mee bloot gelegd en opgelost. Waar de kenner de ander ziet als een gelukzoeker zal de ander de kenner zien als een gemene bemoeial. De strijd gaat vaak tussen de wielerliefhebber die het hele jaar de fiets volgt en de voetbalfan met zomer verlof. Met smart wacht iedereen op die verlossende definitieve startlijst. Wie valt er af en wie staan er op. Je maakt selectie's van klimmers, sprinters en klassementsrenners. Maar je weet ook wel dat je risico moet pakken om te winnen. Duik eens in het gat en ga voor de dood of de gladiolen. Elke tourpoule pro weet dat je op zoek moet naar dat donkere paard. Die ene renner die niemand kent en jij weet dat hij de man is.

Zo hebben Baden Cooke, Iban Mayo en Bernhard Kohl mij aardig wat centen gebracht. Dat was in de tijd dat EPO nog een stripboek was en T Dekker nog een goudeerlijk super-talentje. Hoe anders is het tegenwoordig.

Ik ben er bijna klaar voor. Met zenuw trillen in mijn handen vul ik die laatste naam in en sla mijn formulier op. Aangezien Roompot niet in de tour start en Johnny zijn pro-continentale fiets aan de wilgen heeft bungelen zal ik Louis Meintjes als mijn Dark Horse kiezen. Op dit moment ligt mijn hele leven in handen van de vlijmscherpe klimmer die fietst voor het fietsland bij uitstek. Want als je in de verenigde Arabische Emiraten niet met je fiets naar het werk komt tel je niet mee. Louis zal vliegen als een condor over de Pyreneeën en klimmen als een klimgeit in de alpen. Punt naar punt zal hij rapen en iedereen zal balen van het feit dat ze die Meintjes over het hoofd zagen. Ik zal mijn handen richting hemel steken en mijn knieën zullen ter aarde vallen. Ik zal schreeuwen in alle windstreken. Louis is de man die mij deed winnen. De tourpoule is voor mij en ik zal overwinnen.

Ik word wakker en voel nog steeds die hevige koorts als vlammen in mijn hoofd. Nog maar even en het enige medicijn voor mijn gele koorts is klaar. Een antibiotica kuur van drie weken. Het zal over gaan maar met vallen en opstaan. Soms met pieken en soms met dalen. Maar wat als een Eiffeltoren boven water staat is dat het een spektakel zal worden die zijn weerga niet kent.

Iedereen heel veel plezier en geniet met volle teugen van de meest wondervolle tijd van het jaar. Fijne Fietsdagen en een gelukkige Tour De France.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!