Menu

Juist monteren van schoenplaatjes (raceschoenen)

24 Februari, 2017

Een juiste positie van de schoenplaatjes zorgt voor de juiste stand van de voeten op de pedalen. Het monteren van schoenplaatjes is een nauwkeurig klusje, maar goed uit te voeren vanuit huis. Je hebt een inbussleutel van 3 of 4 mm nodig, montagevet en eventueel zou je nog een montagemal kunnen gebruiken als hulpmiddel om de schoenplaatjes precies op de schoen te plaatsen.

De meest voorkomende kliksystemen waarmee je je schoenen vast kunt klikken zijn SPD-SL (raceschoenen) of SPD (mountainbike schoenen) van Shimano. Andere systemen zijn Look Keo, Time of Speedplay. Bij Speedplay wordt er gebruik gemaakt van een adapter om deze op een driepuntsaansluiting te bevestigen.

Raceschoenen zijn voorzien van een driepuntsaansluiting, mountainbikeschoenen zijn voorzien van een tweepuntsaansluiting voor het SPD-systeem en toerschoenen zijn voorzien van een driepuntsaansluiting met twee bevestigingssleuven voor het SPD-systeem.

De raceschoen vormt het uitgangspunt in deze handleiding. Bij het monteren van de schoenplaatjes zijn er drie posities waar je rekening mee moet houden:

1. De positie van de as ten opzichte van de bal van de voet. Dus: hoe ver stel je het plaatje naar voren of achteren?

2. De hoek die je hak maakt.

3. De afstand van je schoen tot de crank.

1. De positie van de as ten opzichte van de bal van de voet

Bij het monteren van de schoenplaatjes is het belangrijk dat je met de bal van je voet precies boven de as van de pedaal zit. Je kunt dat doen door met je voet in de schoen te voelen naar de bal van je voet om vervolgens een markering te zetten op je schoen. Een tip is om het eerst af te tekenen op je voet. Vervolgens plak je er een balletje op. Zo kan je van buitenaf precies voelen waar de bal van je voet zit en het precies markeren op je schoen!

Vervolgens kun je de schoenplaatjes monteren. Op de zijkant van de plaatjes zitten aan beide kanten twee kleine streepjes. Deze streepjes moeten in lijn komen te staan met de markering op je schoen. Draai de schroeven nog niet helemaal vast, zodat je later eventueel nog wat aanpassingen kunt uitvoeren.

2. Het bepalen van de hoek die je hak maakt

Veel fietsschoenen hebben tegenwoordig al een maatverdeling aangebracht waardoor je de schoenplaatjes haaks op de schoenen kunt monteren. Bijna iedereen heeft wel een kleine scheefstand in zijn voeten, waardoor zijn of haar voeten iets naar binnen of naar buiten wijzen.

Je kunt dit eenvoudig testen terwijl je loopt op straat of als je springt. Kijk waar je voeten landen of laat iemand anders kijken. Wijzen ze recht vooruit? Dan is de linker afbeelding een goede indicatie van hoe de plaatjes ongeveer moeten komen te staan. Wijzen ze meer naar buiten? Dan is de rechter afbeelding een goede indicatie. Pas de hoek van de plaatjes net zo lang aan tot dat je pijnvrij rijdt!

 

3. De afstand van je schoen tot de crank

Een schoenplaatje kun je ook van links naar rechts schuiven. Daarmee kun je voorkomen dat de hak van je schoen langs de crank schuurt en je zo recht mogelijk op je pedaal druk kan zetten om kracht te leveren.

De mannen van Global Cycling Network laten bovenstaande handelingen nog een keer rustig zien in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=e2BXOkM-wHs

Mocht je na het monteren van de schoenplaatjes last krijgen tijdens het fietsen, probeer dan de onderstaande aanpassingen. Neem een inbussleutel mee tijdens het fietsen en corrigeer steeds een klein beetjes totdat het schoenplaatje goed zit. Een handige tip is om dan een omtrek te maken van je schoenplaatje op de schoen. Je kan dan de volgende keer eenvoudig en snel de plaatjes vervangen!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!