Menu

De keuze voor hoge of lage velgen wordt bepaald door een aantal zaken

09 Juni, 2017

Wielen maken de fiets wordt wel eens gezegd. Inderdaad een mooi setje wielen kunnen een lust voor het oog zijn, maar buiten dat moeten ze vooral functioneel zijn. Het wiel is misschien wel belangrijkste onderdeel van de fiets en komt in veel verschillende soorten en maten. Het is daarom belangrijk goed te kijken waar je rekening mee moet houden tijdens de aanschaf van een wielset.

Materiaal

De meeste velgen worden gemaakt van aluminium, carbon of een combinatie van beide. Aluminium is goed voor alledaags gebruik, het is robuust en sterk en heeft een grote remkracht, zeker onder natte omstandigheden. Carbon is ten opzichten van aluminium lichter en stijver, maar kent ook zijn nadelen. Carbon houdt meer warmte vast dan aluminium. In de bergen kan de velg oververhitten, wat er in kan resulteren dat de warmte de binnenband in kruipt. De band kan gaan uitzetten en een klapband veroorzaken. Het risico van oververhitting is vooral afhankelijk van het rijdersgewicht en de rijstijl bij het afdalen. Hier in de polder hoef je je geen zorgen te maken over oververhitting. Gelukkig wordt er steeds meer doorontwikkeld – met name op het gebied van de bijbehorende remblokken – en kruipen de karaktereigenschappen van carbon en aluminium dichter naar elkaar toe. Het is mogelijk om te kiezen voor het beste van beide werelden: carbon wielen met een aluminium remrand.

Hoge of lage velgen?

De keuze voor hoge of lage velgen wordt bepaald door een aantal zaken: de weercondities, het landschap en het type rit. Hogere velgen kies je doorgaans in het geval van een vlakker parcours, weinig wind en een hoge snelheid. Hogere wielen zorgen voor minder luchtweerstand en leveren een aerodynamisch voordeel. Dit is merkbaar bij een hogere snelheid. Wordt er veel geklommen, verwacht je veel harde wind, kies dan voor lagere velgen. Deze hebben als bijkomend voordeel dat ze comfortabeler, lichter en stijver zijn. Bekijk hier een overzicht van al onze racefiets wielen.

Tubes of draadbanden?

Tube banden of tubes zijn banden die zijn vastgelijmd op de velg: de binnenband zit ingenaaid in de buitenband. Voor dit soort banden is een apart soort velg nodig. Een velg voor tubes heeft geen opstaande randen. De velg loopt iets hol waar de band precies invalt. Het alternatief voor tubes zijn vouw- of draadbanden. Beide banden worden gebruikt in combinatie met een binnenband. Daarnaast zijn deze banden een stuk makkelijker te vervangen als je lek hebt tijdens een fiets rit. Inmiddels zijn er draadbanden op de markt die een tube benaderen qua rijeigenschappen. De voornaamste verschillen tussen tubes of draadbanden zijn de rolweerstand en het gewicht.

Conclusie


Iedere rijder is verschillend. Je gewicht, kracht en lenigheid zijn bepalend voor de juiste keuze. Rij je vooral in de bergen – met veel klimmen en dalen – of verwacht je veel (zij) wind. Dan zouden lage wielen geschikt zijn. Rij je vooral in vlakkere gebieden, wordt er weinig wind verwacht of hard gereden dan zouden hoge wielen geschikt zijn. Afhankelijk waar je voorkeur naar uit gaat is er nog te kiezen voor full carbon wielen of een carbon wielen met aluminium remrand.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!