Menu

Kiezen voor bredere banden

06 Oktober, 2017

De racefietsen worden tegenwoordig steeds stijver en lichter. Doordat het frame zo stijf is heb je minder verlies van energie bij het fietsen. Het enige wat je hiervoor inlevert is een stukje comfort. Het frame vangt minder schokken op van de weg. Deze klappen worden opgevangen door de banden. Als je fiets trilt op bijvoorbeeld een weg met veel hobbels, dan wordt er energie verspild als wrijving en kost het op den duur meer kracht als fietser. Een oplossing daarvoor is bredere banden monteren op je fiets, zo heb je meer comfort en vangen je banden de klappen op die niet opgevangen kunnen worden door het frame.

Comfort

Jaren geleden waren banden van 19 mm de standaard, dat verschoof naar 23 mm en nu begint langzaam een 25 mm band de standaard te worden. Fabrikanten zijn zelfs al meer aan het testen met banden van 28 mm! Een bredere band betekent ook dat de band wat hoger is. Dit houdt in dat je een grotere luchtkamer hebt. Dat geeft meer ruimte voor de binnenband om in te veren als je over een hobbelige weg rijdt en geeft dus meer comfort tijdens het fietsen.

Rolweerstand

Het zal je misschien verbazen maar een band van 25 mm of zelfs 28 mm heeft bij een gelijke bandenspanning minder rolweerstand dan een band van 23 mm. De oorzaak hiervoor is dat een bredere band minder vervormt op de weg. Bij gelijke druk heeft een 25mm band een breder maar korter contactoppervlak, terwijl een 23mm band een slanker maar langer contactoppervlak heeft. Minder vervorming van de band betekend meer comfort en dus uiteindelijk meer snelheid op de fiets.

Plus / min

Bredere banden leveren meer comfort en uiteindelijk meer snelheid, omdat er minder energie verloren gaat. Rij je een hogere snelheid dan zullen bredere banden misschien iets meer luchtweerstand hebben dan een smallere band, maar die verschillen zijn voor de amateur fietser te verwaarlozen. Bredere banden zijn ook iets zwaarder. Neem je een 23 mm en 25 mm band dan zullen de verschillen 10 tot 20 gram zijn. Ook dit zijn minimale verschillen en wegen niet op tegen de voordelen die een bredere band levert.

Conclusie

Een lichaam dat veel klappen moet opvangen door trillingen presteert minder. Een grote verbetering aan je fiets zou een set bredere banden zijn. Bredere banden verzenden minder vibraties, waardoor ze sneller zijn dan smallere banden. Daarnaast is de rolweerstand gelijk. Bredere banden leveren meer comfort zonder afbreuk te doen aan snelheid.

Misschien geïnteresseerd in?
Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!