Menu

Knooppunten en Garmins

05 Juli, 2017

Veel toerfietsers maken gebruik van knooppunten. Een rijtje knooppunten op een papiertje, onderweg een beetje opletten en gaan! Maar werken ze ook op de racefiets? En wat is het alternatief? Behalve natuurlijk de 'good-old' paddestoelen waar graag een groepje e-bikers voor staat te vergaderen.

Fietskaart

Met een gedetailleerde fietskaart (1:50.000) maak je tegenwoordig makkelijk een knooppuntenroute, onderweg volg je de nummertjes op de borden en vanaf het volgende knooppunt een nieuw nummertje. De borden zitten echter op verkeersborden, meestal rechts maar ook wel eens links. En ze zitten op kleine lage houten paaltjes met een veel kleiner schrift en in deze tijd van 'alles is mooi groen', ook wel verstopt achter een bloeiende struik. Op de racefiets is het vanwege de net iets hogere snelheid lastig te doen, zeker als je met meer dan 2 fietst. Ook leidt dit systeem je soms over een stukje onverhard, niks op tegen voor mij, maar sommige wielrenvrienden zijn mordicus tegen. Weet eigenlijk niet of ze bang zijn voor lekrijden of voor hun langjarig gemiddelde snelheid. Gewoon je stuur iets losser vast houden, één tandje lichter schakelen en lekker trappen is het devies.

GPS fietsroutes

Met een GPS zoals bijv. een Garmin kun je zelf routes maken. Sommige hebben ingebouwde mogelijkheden om de GPS zelf een route te laten maken maar meestal worden de routes er via de computer opgezet. De route maak je zelf in een programma als Basecamp, dit is niet het gemakkelijkste computerprogramma, maar met wat tutorials kom je er wel uit en dan werkt het prima. Ook kun je routes van internet downloaden. Ik gebruik zelf RouteYou of Wikiloc. Je kunt hier kiezen waar je wilt fietsen en op welke fiets (race, toer, MTB) en dan de routes en evt. commentaren bekijken. Pas op! Ook hier kun je soms ineens onverhard voor je kiezen krijgen tijdens een racefietsroute, dus wil je dat niet? Even goed checken. Via fietsrouteplanners zoals die van de Fietsersbond kun je ook routes- laten- maken. Je kunt kiezen voor een route of een rondje. Voor een route van-naar voer je begin- en eindpunt in. Daarnaast kun je bij opties kiezen uit o.a. vermijd onverhard, vermijd veerponten enz. En uit de opties makkelijk doorfietsen, kortste route, racefietsroute. Mijn ervaring is dat makkelijk doorfietsen nét wat leukere routes geeft dan de racefietsroute. Vooral als je onderweg ook nog wilt genieten van de omgeving. En eens een terrasje wilt pakken.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!