Menu

Een lang weekend klimmen in de Vogezen: Wat neem je mee ?

12 Juli, 2017

Afgelopen weekend ben ik met een klein gezelschap naar Hotel Lac du Corbaux in La Bresse in de Vogezen wezen fietsen. La Bresse ligt centraal tussen alle Ballonen. De Vogezen staat niet bekend als het “echte” klimwerk, maar Cols van meer 10km en stijgingspercentages boven de 6% met uitschieters naar meer dan 10% zijn er genoeg te vinden. In 4-dagen hebben we meer dan 250km gefietst, 10 Cols van boven 900 hm en meer dan 5000 hm geklommen. Klimmen met mooie S-bochten en lange afdalingen waarbij snelheden van meer dan 70 km per uur bereikt zijn. Maar om te kunnen genieten dien je voorbereid op stap te gaan. Ik wil jullie meenemen in de door mij gemaakte keuzes.

Kleding

De eerste en laatste dag kenmerken zich als reisdagen en daardoor zijn de ritten op deze dagen een stuk korter. Dag 2 en 3 werden de koninginnenritten met 80+ km en meer dan 1.500 hm per dag. Tijdens de korte ritten heb ik gekozen voor een skinsuite, het zogenaamde snelpak. Ik heb deze gekozen omdat het gemaakt is van ultra licht elastisch materiaal en zit als gegoten. Tijdens de langere ritten heb ik gekozen voor de traditionele Bib-short en shirt omdat je dan meer “zakruimte” heb. Het voelt gewoon goed als je naast je bandje, fietspompje, smartphone en geld ook nog ruimte hebt voor een aantal gels, repen en tabletten voor in de bidon. Door de loop van de jaren wel gemerkt dat goedkoop duurkoop is. Tijdens de wat langere tochten is een goede zeem, handschoenen met een goede padding een welkome aanvulling. Het is echter niet dat je tijdens het fietsen voelt: wat zit die zeem of handschoen lekker. Maar als je niet de juiste materialen hebt is het wel: mijn handen, schouders en achterwerk vragen toch echt om een stop. Daarnaast vind ik betrekkelijk simpele keuzes als overschoenen, die de schoenen schadevrij en droog houden. Een bandana om eerste zweetdruppels op te vangen, maar ook tegen ongedierte onder je helm. Evenals een goede fietsbril, zodat ik de hele dag onder alle omstandigheden goed zicht heb is een welkome aanvulling.

Voeding

Dit blijft ten allen tijden tot discussie leiden bij velen. Ik kies ervoor om vooraf koolhydraten te stapelen en dit aan te vullen met magnesium. Voor mij geldt dat ik het niet prettig vind om tijdens het fietsen te eten. Met deze keuzes kan ik de hoeveelheid honger beperken en kan ik met een reepje en energie gelletjes de gehele dag vooruit. Dit neemt weinig ruimte in beslag en hoef ik niet als een “pak-ezel” meer eten en drank mee te nemen als mijn hele gewicht van mijn fiets. Natuurlijk is Isotone energiedranken met een lekker smaakje inclusief wat magnesium een must om de dag door te komen zonder kramp.

(onderhouds)Materialen

Natuurlijk zou je eigenlijk alles bij de hand willen hebben, maar je gaat ook op een soort vakantie. Om nu je hele schuur mee te nemen gaat mij in ieder geval te ver. Maar een binnen- en buitenband, remblokjes, pomp en een fietsstandaard is wel het minimale. Daarnaast vind ik het prettig om iedere morgen met een “schone” fiets te vertrekken. Ik heb dan ook de bionet in de tas en de kettingsmeer en polish wax, zodat naast de ketting ook het frame weer “blinkt”, als je hierover kunt spreken met een matte fiets.

Als ik bovenstaande teruglees dan zie ik dat het eigenlijk toch een behoorlijk lijst is geworden voor een paar dagen genieten. Maar genieten doe je vooral van de dingen waaraan je NIET wilt storen! Wil je meer over mijn fietsweekend lezen; kijk dan op mijn Facebook en Strava.

Meer informatie over Hotel Lac du Corbaux vind je hier.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!