Menu

MIPS: extra veiligheid in je fietshelm

17 November, 2017

MIPS bestaat al een tijdje en we zien het steeds meer terug komen in de fietshelmen die op de markt worden gebracht. Een extra beveiligingssysteem dat er voor moet zorgen dat de impact op de hersenen bij een valpartij verminderd wordt. Hoe zit dit systeem in elkaar? En waarom is het te overwegen om een fietshelm met MIPS te nemen?

MIPS is ontwikkeld door Zweedse hersenspecialisten die vonden dat de fietshelm nog beter gemaakt kon worden. MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System en is een extra laag binnenin je fietshelm. Bij een valpartij kan het lichaam een behoorlijke klap krijgen. Zo ook je hoofd en hersenen. Een fietshelm vangt de directe klap op, maar geeft geen garantie dat de klap binnenin je hoofd ook goed wordt opgevangen.

Low Friction Layer

In een fietshelm met MIPS wordt de binnenkant van de helm en de voering gescheiden door een Low Friction Layer. Deze laag kan, los van de fietshelm, ongeveer 10 tot 15 mm bewegen. Wanneer de fietshelm te maken krijgt met een botsing strekt het elastiek van het bevestigingssysteem waardoor laag zelfstandig rond het hoofd draait.

De Low Friction Layer laat de helm ten opzichten van het hoofd schuiven bij een klap. De minimale beweging van de laag kan de kracht verminderen die wordt overgedragen aan de hersenen. En dat, beweert MIPS, kan een enorm verschil maken in het letselniveau als gevolg van de botsing.

Ook veilig de fiets op stappen? Vergelijk hier fietshelmen.

Het systeem is ontworpen om in de fietshelmen bescherming te bieden tegen de rotatiebeweging. De rotatiebeweging is een combinatie van rotatie-energie (hoeksnelheid) en rotatiekrachten (van hoekversnelling) die beide de hersenen beïnvloeden en het risico op kleine en ernstige hersenletsel verhogen.

Fietshelmfabrikanten zijn erg enthousiast over het nieuwe systeem en produceren steeds meer fietshelmen voorzien van MIPS. Een fietshelm met MIPS kost over het algemeen iets meer dan een fietshelm zonder, maar die verschillen worden steeds kleiner.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!