Menu

MTB Downhill tips

02 November, 2016
mtb downhill tips

Een van de extreemste vormen van mountainbiken is toch wel downhill mountainbiken. Het gaat niet alleen veel harder dan normaal mounainbiken, maar je loopt ook nog eens veel meer risico op blessures. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat veel downhill mountainbikers rijden met een fullface helm, rugbeschermers en beenbeschermers.

Een downhill mountainbike heeft een zadel, maar omdat je amper hoeft te trappen gebruik je deze nauwelijks. Blijf voor de meeste controle over je fiets voortdurend op de trappers staan om zo de klappen op te vangen. Je voeten houd je daarbij horizontaal, met je hielen iets naar achteren.

Leun naar voren, het gewicht helpt je om sneller naar beneden te komen en om je balans te behouden. Dit is het belangrijkste punt om ook tijdens snelle afdalingen de controle te houden, je voorkomt dan dat je als passagier met de fiets meerijdt. Houd je ellebogen zo wijd als mogelijk, je absorbeert hiermee een deel van de klap op en je hebt meer controle over de mountainbike. Dit is ook één van de redenen dat een downhill mountainbike een ander stuur heeft dan bv een XC MTB (al kun je hier ook een wat bredere riser monteren).

Het nemen van bochten is relatief gelijk aan XC, in de buitenkant van de bocht hoort je trapper namelijk aan de onderkant. Echter moet je de fiets hier verder naar beneden drukken, richting de binnenste knie. Doordat je genoeg snelheid hebt val je niet om.

Hier in Nederland heb je niet echt de mogelijkheid voor downhill, maar als je bereid bent iets verder te rijden (Duitsland) is het bikepark in Winterberg een aanrader, maar ook in Willingen kun je hiervoor terecht. In Winterberg heb je ook de mogelijkheid om een downhill bike en protectie te huren voor een bepaalde periode.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!