Menu

Online een fiets kopen? 5 tips waar je op moet letten

05 Mei, 2017
online een fiets kopen tips

Je gaat online een fiets kopen. Het eerste waar men aan denkt is de weg naar de reguliere fietswinkel in het dorp. Daar de fiets uitkiezen, klein rondje rijden, laten afstellen en binnen een paar uur op de fiets. De wereld is echter veranderd sinds het toetreden van online fietsenwinkels. In het begin was dit voor consumenten een vreemde gewaarwording want een fiets moet toch een fysieke beleving zijn, geen virtuele? Inmiddels zijn de webshops erin geslaagd om de consumenten zover te krijgen om online hun fiets te kopen. Alleen het aanschaffen van een fiets online of in de gewone winkel daar zit wel een verschil in. Wij geven 5 online kooptips voor het online kopen van jouw fiets.

Doe grondig onderzoek naar het type fiets en de specificaties zoals afmetingen

Webshop die fietsen aanbieden hoeven geen rekening te houden met winkelruimte. Het aanbod is daardoor enorm en voor de klant wordt het vaak een bos waar je de bomen niet meer kan zien. Ga je voor een citybike, een crosshybridefiets, een trekkingfiets? Alle fietsen hebben zo hun eigen kenmerken, maar welke passen nu het beste bij jouw wensen. Een trekkingfiets is een sportieve fiets met veelal meerdere versnellingen en een lichter frame. Toch behoudt de fiets de kenmerken van een stadsfiets. Een citybike is met recht gericht op binnenstedelijk gebruik. Het frame is iets zwaarder, de bagagedrager is robuuster, en versnelling loopt vaak tot 3.

Als je uiteindelijk het type fiets hebt gevonden, dan is het zaak dat je goed gaat kijken naar de juiste afmetingen en andere specificaties. Gelukkig bieden de webshops zeer uitgebreide omschrijvingen bij iedere fiets, plus de webshops gebruiken maattabellen waarin wielmaat en framemaat gekoppeld wordt aan jouw beenlengte.

Ga na wat de extra kosten zijn voor bezorging en montage

Webshops laten in eerste instantie alleen de prijs zien van de fietsen. Dit is logisch, maar let heel goed op wat de webshops daarnaast aan je berekenen. Hier zitten namelijk enorme verschillen in. Zet alles op een rijtje voor jezelf. De prijs van je fiets, verzendkosten, montage en hoe zit het met retourzendingen? Bij de ene webshop krijg je de fiets helemaal afgemonteerd, en bij de andere shop moet je het stuur nog rechtzetten en de trappers monteren. Het is soms fijn als de webshop een eigen fysieke vestiging heeft. De meeste online fietsenwinkel hebben inmiddels een vestiging in de buurt waar je de fiets kan laten onderhouden en afstellen.

Kijk bij de overjarige modellen, dit scheelt je heel veel geld

Het maakt heel veel consumenten niet veel uit of het een model uit 2016 of uit 2017 is. De normale gebruiker wil maar een X aantal specificaties op zijn fiets, en eigenlijk zitten al die zaken ook op een ouder model. De online fietsenwinkels bieden hun oudere modellen aan voor soms hele lage bedragen. Ze zitten simpelweg met een voorraad nieuwe fietsen wellicht nog uit 2015. Daar is niks mis mee en de consument vaart er mooi mee, want het scheelt vaak honderden euro’s.

Lees de reviews over de webshop en producten. En heeft de webshop een keurmerk?

Het is fijn als online aanbieders van fietsen openheid van zaken bieden. Dit gebeurt nu veelal in de vorm van reviews waar mensen kunnen schrijven of het geven van sterren. Dit zorgt voor jou als koper natuurlijk al enige zekerheid. De reviews die zijn geschreven zijn vaak heel waardevol, zo waardevol dat je dus ook van een koop kan afzien. Een opmerking over een E-bike dat de accu na 2 uur al leeg is, is voor jou van belang en voor de online fietsenwinkel ook heel goed om te weten en het aan te kaarten met de producent. Feedback is een win win situatie. Schrijf zelf ook feedback na je online aankoop van je fiets. Je zal zien dat dit direct wordt opgepakt. Trustsigns van keurmerken zoals Thuiswinkel waarborg en Webshop keurmerk zijn ook een goede graadmeter als die aanwezig zijn. Het houdt simpelweg in dat de webshop voldoet aan de moderne eisen en voorwaarden en vormt enige bescherming voor de consument.

Vergelijk de prijzen van je fiets online

Het scheelt je soms wel 500 euro als je online jouw favoriete fiets gaat vergelijken. Met een verschil van 500 euro hoef je ook niet zo heel erg met te letten op verzendkosten en montage. Het verschil van 500 loopt de duurste webshop simpelweg nooit in met service. Koop daarom bij de goedkoopste aanbieder en laat de fiets onderhouden en afmonteren bij je lokale fietsenwinkel die ook dealer is van het merk. www.wielervoordeel.nl is natuurlijk de online prijzen vergelijkingssite voor de fietser. Je hoeft zelf niet met een papiertje alle webshops af te gaan, maar bij ons zit je meteen goed! Waarom dief zijn van je eigen portemonnee! Neem een kijkje in ons complete fietsen assortiment.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!