Menu

Pico del Veleta: een geplaveide maar monsterlijke klim naar 3395 meter hoogte!

04 Juli, 2017
Pico del Veleta fietsen

Voor de hardcore wielrenner is dit echt de uitdaging! Eentje voor op je bucketlist, een klim om nooit te vergeten op de hoogst gelegen weg van Europa. Een beestachtige klim van bijna 40 kilometer lang naar de top (3395 meter) van de Pico del Veleta. De Pico del Veleta maakt deel uit van de bergketen genaamde de Sierra Nevada gelegen in de Spaanse provincie Andalusië. De Pico del Veleta staat op de 3de plek in de ranking van de Spaanse bergtoppen qua hoogte. De berg heeft niet de naam en faam zoals de Ventoux of de Tourmalet, maar vergis je niet, over een afstand van 40 kilometer stijg je 2700 meter. Dat is niet te vergelijken met de Tourmalet.

De route

Je start de klim vanuit de prachtige cultureel historische stad Granada. Een waar subtropisch paradijs gelegen in het zuiden van Spanje. Granada is een stad waar dagelijks vanuit Schiphol vluchten aankomen, dus qua tickets boeken totaal geen probleem. Neem eerst je rust in één van de prachtige hotelletjes aldaar, eet een flinke bord pasta of paella, je zal het de volgende dag nodig hebben. Vanuit Granada start jouw vuurproef naar de top van de Pico del Veleta door een klim te maken naar het dorpje Hoya de la Mora, dat vlak boven het Sierra Nevada Ski Station ligt. Vanuit het dorpje op ongeveer 2700 meter hoogte gaat de weg over in een soort van pad maar alsnog prima begaanbaar voor de fietser. Mensen die van Google Maps houden zien ook dat de streetview stopt op dit punt. Kortom de auto van Google is omgedraaid. Jij draait niet om maar fietst door! De route is vrij simpel verder…the only way is up! Er is nog een alternatief om Hoya de la Mora te bereiken via het dorp Monachil. Hou er dan wel rekening mee dat je sommige stukken op 16% stijgingspercentage zit. Maar het uitzicht via Monachil is fenomenaal!

Pico del Veleta, een strijd tegen de elementen en stijgingspercentages

Ga niet in de zomer, dan is het te heet in deze regio en wordt het een ware kwelling. In de winter is de kans op sneeuw en ijs zeer groot op het laatste stuk en dat mondt uit in een deceptie want je kan en mag niet meer verder. Wil je de strijd tegen de elementen alsnog een beetje reduceren, ga dan in het voorjaar of de herfstperiode. Zoals eerder gezegd reduceer je de harde elementen, maar het blijft een feit dat naarmate je hoger komt je bloot wordt gesteld aan wind, ijle lucht en de weg is de laatste 8 kilometer ook aangetast door moeder natuur. Doordat je verschillende hoogtegordels doorkruist merk je dat je op een gegeven moment de boomgrens passeert. De elementen hebben hier vrij spel. Geen beschutting meer tegen de wind en zon. Het is nu alleen jij tegen de elementen. Met het element auto’s tegenkomen hoef je binnen de hele Sierra Nevada geen rekening mee te houden. Op de weg naar Hoya is er nauwelijks verkeer en eenmaal na het dorp kom je geen auto meer tegen. Qua stijgingspercentages is het geen keurig opgebouwde klim. Je zit wel altijd zo rond de 6,5% stijgingspercentage maar de laatste 8 kilometer zit je echt wel op 8%. Je longen doen inmiddels pijn, de weg wordt slechter en je begeeft je boven de 3000 meter. Dan is een verschil van 1,5% stijgingspercentage ineens enorm.

pico veleta

Hard werken loont

Eenmaal op de top, is het puur genieten van het uitzicht en jouw overwinning! En vergeet niet dat de schitterende stad Granada op je ligt te wachten in het dal! Een prachtig vooruitzicht. Een stad waar je jezelf rijkelijk kan belonen voor deze barre tocht! Mocht je boven de 3000 meter fietsen even to much vinden dan is misschien de Ötztal Gletsjer weg in Oostenrijk een mooi alternatief voor je. Gelegen op 2830 meter hoogte een prachtige opvolger van de PICO!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!