Menu

Review: Brake Protec

15 September, 2017

Crossen door het bos of met je mountainbike het strand op wordt al snel gekenmerkt door schijfremmen die aanlopen als er te veel zand is of het weer slecht is. Het zand en modder verzamelt zich tussen de remmen en tasten je remblokken aan. Jack van der Steeg , bedenker en oprichter, van Brake Protec werd benaderd door zijn zwager, een fanatiek mountainbiker. ,,Hij fietste twee tot drie keer in de week met zijn mountainbike in het zand. Bijkomend probleem waren de vele versleten remblokken.’’ Jack is een fanatiek oplosser van problemen en zag dit als een uitdaging. ,,Mensen maken dingen kapot en ik los het op.’’ Jack heeft de handen uit de mouwen gestoken en is zijn schuur ingedoken. Het resultaat: een systeem met borstels (schuiers) dat eenvoudig te monteren is en past op iedere remklauw (de “Flatmount” remklauw bevestiging).

,,Na veel experimenteren met verschillende soorten materialen ben ik uiteindelijk uitgekomen bij schuiers van messing in een kunststof profiel.’’ Messing is een zacht materiaal dat tegen water en warmte kan en zachter is dan het materiaal van de remschijf. Ideaal voor het fietsen in de regen of rijden op het strand. De borstels drukken de eerste 100 tot 150 kilometer tegen de remschijven aan tot dat deze zijn ingesleten en zich hebben gevormd aan de remschijf. De schuiers raken de schijven op die manier net niet meer en vegen het vuil er vanaf. Brake Protec maakt gebruik van 3D-printers en met de nieuwste 3-D technieken. ,,Het heeft minimaal 35 body’s gekost voordat we het punt bereikt hebben waar we nu staan. Het printen van een bestand lijkt eenvoudig maar zonder de ervaring en de juiste (beschermde en unieke) afstellingen is niet het gewenste resultaat te behalen. Bestanden zijn snel aan te passen en hierdoor zijn we flexibel en kunnen we snel aanpassingen doorvoeren om aan de wensen van onze klanten te voldoen.

Kijkend naar de toekomst ziet Jack mogelijkheden. ,,We zijn al benaderd door fabrikanten om Brake Protec standaard te monteren op fietsen. Dat heeft een geweldige impact.’’ Het wegwielrennen is nog een hekel punt voor Brake Protec. ,,Daar is de tijd nog niet rijp voor.’’

Details

• Brake protec
• Prijs: €35,95
• Duurzaamheid: gaan +/- 10.000 kilometer mee
• Garantie: 3 maanden
• Info: www.brakeprotec.com

Plus

• Makkelijk te monteren
• Past zeker garantie
• Borstels vormen snel
• Minder geluid
• Duurzaam

Min

• Afhankelijk van ondergrond
• Geen verschillende borstels per type ondergrond

Conclusie

Brake Protec wijst zich zelf en is voor iedereen gemakkelijk te monteren. Het standaard model past op de remklauw van iedere mountainbike en wordt geleverd met een ‘’past zeker garantie’ (de “Flatmount” valt hier buiten). Het inrijden van +/- honderd kilometer zorgt ervoor dat de schuiers (borstels) zich goed gaan vormen naar de desbetreffende remschijf. Brake Protec is door WielerVoordeel met name op een zandondergrond getest. Nadat de schuiers waren ingereden wilde het gebeuren dat de fijne zandkorrels af en toe hun weg door de borstel heen vonden. Na verloop van tijd hoopte dat op in plaats van dat het zand naar buiten werd gedrukt. Bij een fijnere borstel is er niet genoeg spanning om al het zand tegen te houden. Er is door Brake Protec gekozen voor een iets dikker draad die wel de juiste spanning bezit om het zand van de schijf te schuiven en daarmee voorkomt dat de schuiers vollopen. Onder de klei ondergrond waarop wij hebben gereden werkte de schuiers naar ons idee iets beter. De klei korrel is groter en werd er direct afgeschraapt. Voor een wedstrijdrenners is het belangrijk Brake Protec eerst goed in te rijden om weerstand te verminderen. Ben je een toerfietser waarbij comfort een rol speelt en ga je de polder in met prut dan kan de Brake Protec een meerwaarde bieden. Brake Protec is een mooie oplossing tegen een veel voorkomend probleem: snel slijtende remmen. Voor wie er nog niet van heeft gehoord is het zeker het proberen waard.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!