Menu

Review: Holland Classic in Papendal

08 Mei, 2017

Afgelopen zaterdag 6 en zondag 7 mei organiseerde de NTFU hét fietsevent van 2017: de Holland Classic in Papendal! Na de geslaagde primeur in september 2016, heeft de NTFU ditmaal in het voorjaar alles uit de kast gehaald om je te trakteren op een compleet wielerevent. WielerVoordeel ontving 2 VIP entree- en startbewijzen om dit evenement bij te wonen en de toertocht te fietsen. Wij willen hiervoor de organisatie hartelijk bedanken.

De locatie

Het Holland Classic evenement vond plaats op Sportcentrum Papendal. Dit in de bossen van de Veluwe verscholen sportpark heeft alle voorzieningen en accomodaties die sporters zich maar kunnen wensen. Luxe sportaccomodaties, een sporthotel en een heus topsportrestaurant waar je verantwoord de meest heerlijke gerechten kan nuttigen. Het is dan ook niet voor niets dat Nederlands beste sporters en sportteams zich op Sportcentrum Papendal voorbereiden op hun wedstrijden en toernooien.

Wij kunnen ons geen betere locatie voorstellen voor het starten van een mooie toertocht door de Veluwe.

wk bmx papendal supercross world cup

Het evenement

De Holland Classic draait natuurlijk om de toertocht die gefietst wordt. Maar wat dit evenement zo uniek maakt is dat er naast de toertocht nog veel meer te doen was. Zo vond op beide dagen de spectaculaire Supercross World Cup BMX en Pump Battle World Series plaats. Ook was er een Daredevil Playground parcours uitgezet voor de allerkleinste waaghalzen. Tevens waren op het enorme terrein diverse foodtrucks met overheerlijk eten aanwezig, bars waar je drinken kon kopen en een ruime hoeveelheid toiletten.

Wij hebben deze hele dag nergens in de rij hoeven staan en werden overal direct geholpen door uiterst vriendelijk personeel. Hier kunnen veel andere evenementen en festivals nog iets van leren.

holland classic wielerevent

De toertocht

De Holland Classic toertocht is onderverdeeld in 2 disciplines, Race en MTB. Per discipline is er keuze uit 3 verschillende parcours, blauw (vlak), rood (glooiend) en zwart (klimmen). Hierdoor heeft elke fietser ruime keuze uit afstand en moeilijkheid van de rit.

Wij fietsten op onze racefiets het zwarte parcours, waarbij we na 2 kilometer al de eerste heuvel tegemoet mochten zien. Na deze mooie eerste beklimming fietsten we via Rozendaal naar de steile Posbank om daarna de Zijpenberg te trotseren. Via het hoger gelegen plateau konden we hierna genieten van de unieke uitzichten die de Veluwe biedt. Na een korte pauze met appelgebak reden we naar de beklimming van het Rozenbos en de steile Emma Pyramide. Vanaf de Emma Pyramide fietsten we vervolgens via Arnhem-stad terug richting Papendal.

holland classic toertocht

De organisatie

De organisatie van de Holland Classic is uitstekend te noemen. Overal is om gedacht en je wordt als fietser van de toertocht in de watten gelegd. Denk hierbij aan gratis energiegelletjes, energierepen en bananen. Als deelnemer van de toertocht heb je tevens toegang tot het gehele terrein en alle (side) events, zoals het WK BMX. Ook mag je gebruik maken van de bewaakte fietsenstalling en is er een heuse fietswasstraat om na afloop van de toertocht je fiets professioneel te laten reinigen.

Moeten we na al dat positieve commentaar toch iets opnoemen wat voor verbetering vatbaar is, dan zouden dit de ruime starttijd van de toertocht en de markeringen langs de route zijn.

De deelnemers van de toertocht hebben de mogelijkheid om tussen 8.00 en 15.00 uur te starten. Door deze ruime starttijd zijn de fietsers de gehele dag erg verspreid over de verschillende routes en kom je weinig andere fietsliefhebbers tegen. Zonde, want de ervaring van ‘aan een wielerevent deelnemen’ verdwijnt hierdoor een beetje.

De markeringen langs de route kunnen beter. Deze gingen door het kleurgebruik vaak makkelijk op tussen de andere verkeersborden en waren daardoor soms slecht zichtbaar. Mede door het feit dat er weinig andere fietsers waren, was het regelmatig even goed opletten welke kant de route op ging.

holland classic papendal

Conclusie

Wij van WielerVoordeel hebben het Holland Classic event als geslaagd ervaren. Het zwarte race parcours was mooi en uitdagend, Sportpark Papendal is fantastische locatie en de organisatie was uitstekend. We hebben dit evenement alvast in onze agenda gezet voor volgend jaar!

Wil je ook eens fietsen in de prachtige omgeving van de Veluwe, je benen testen op de vele steile klimmetjes, of eens een uniek wielerevent ervaren? Ga dan volgend jaar naar de Holland Classic in Papendal en je zult hier geen spijt van hebben.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!