Menu

Review: Sanas sportrepen en gels

22 September, 2017
Sanas, sportvoeding

Een gevestigde naam in België, nieuw in Nederland, de sportvoeding van Sanas. Het nog relatief jonge merk heeft in korte tijd een sterke groei doorgemaakt en is inmiddels vaste voedingsleverancier van Lotto-Soudal, Lotto-Soudal Ladies Team en het U23 team van Lotto-Soudal.

In Drongen, België, worden de producten van Sanas ontwikkeld en geproduceerd. Dit gebeurt in samenwerking met een aantal topatleten, waaronder André Greipel, Tiesj Benoot en Puck Moonen. Sanas benadert de ontwikkeling van haar producten wetenschappelijk en focust op de gezondheid van de sporters. Tijdens trainingskampen van Lotto-Soudal wordt er samengewerkt met teamartsen en renners om zo de huidige producten te verbeteren en nieuwe producten te ontwikkelen.

Het assortiment van Sanas bestrijkt ruim 140 producten en biedt daarmee veel mogelijkheden voor de serieuze fietser. Om een beter overzicht te krijgen van al deze producten en jou een duwtje in de rug te geven is het mogelijk om op de website van Sanas.be een sportadvies aan te vragen. Er wordt gekeken naar het aantal uur dat jij sport in de week en op basis daarvan rolt er een advies uit wat voor jou goed zou zijn om met sportvoeding te starten. Aardig om te kijken wat daar uit komt en wat jij daarmee zou kunnen doen als sporter.

WielerVoordeel kreeg van Sanas een selectie uit hun assortiment om te zien of het wat was. De sportvoeding is uitvoerig getest tijdens een fietsvakantie in de Franse Alpen waar een paar lange en zware etappes op de planning stonden. In de achterzak gingen repen en gels mee van Sanas.

Repen

Energie repen zijn waarschijnlijk de meest gebruikte energiebron voor fietsen tijdens een inspanning. Ze zijn makkelijk mee te nemen en leveren veel energie. Het Sanas assortiment bestaat uit vijf categorieën: naast energy is er ook power, endurance, health en weightloss. Er zijn repen in de categorie energy (voor en tijdens de inspanning), endurance (voor de inspanning) en power (na de inspanning). In de categorie energy vind je een energy bar en een fruit bar. De repen zijn gemakkelijk open te krijgen tijdens het fietsen en smaken goed. De reep overheerst niet en dat zorgt ervoor dat de reep gemakkelijk op is te eten. De energy bar is gemaakt van havermout en heeft een witte chocolade rand. De reep is een bron van trage koolhydraten en voorziet je lichaam van langdurige energie. De energie wordt gelijkmatig verspreid gedurende jouw inspanning. Deze reep is het best te nemen voordat je een inspanning gaat leveren. De energy reep is er in de smaken citroen en rood fruit.

Sanas, sportvoeding

Voor tijdens het fietsen heeft Sanas de fruit bar ontwikkeld. Een natuurlijke reep gemaakt van dadels, rozijnen, pruimen en banaan. De fruit bar levert snelle energie en is gemakkelijk te eten. De reep wordt onder warme omstandigheden niet slap en plakt niet. De fruit bar is vooralsnog alleen te verkrijgen in de smaak banaan.

Sanas, sportvoeding

Gel

Gels worden veel gebruikt door fietsers, omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en sneller energie leveren dan repen. De gels van Sanas vallen net als de repen onder de categorie energy en zijn verkrijgbaar in drie smaken: cola, red fruit en orange. De gels hebben een handig randje, waardoor ze gemakkelijk met de tanden te openen zijn. In de gels zitten zowel snelle als trage suikers, zo heb je net als bij de repen niet te maken met een plotselinge piek, maar merk je tijdens een inspanning ook het langdurige effect van een gel. Er moet tot slot nog een endje door gefietst worden. Sanas probeert zich te onderscheiden in het feit dat de repen, isotone dorstlessers en gels niet zwaar op de maag en darmen mogen liggen. Daarom wordt het gebruik van smaak-, geur- en kleurstoffen zoveel mogelijk vermeden. Aan de gels worden mineralen toegevoegd om het vochtverlies tijdens een inspanning aan te vullen.

Conclusie

De repen van Sanas smaken goed en overheersen niet. Vooral de energy bar in de smaak citroen beviel ons erg goed. In warm weer, zoals bij ons het geval was, smelten de repen niet en zijn ze nog steeds eenvoudig uit de verpakking te halen. Net als bij de repen liggen de gels niet zwaar op de maag. Een fijne gel die je niet ophoest tijdens een zware inspanning. Iets waar Sanas heel erg op heeft ingezet om de voeding zo aangenaam mogelijk voor maag en darmen te houden. Sanas bevindt zich in het wat hogere segment sportvoeding, maar dat betaalt zich terug in de effectiviteit en milde samenstelling van de producten.

www.sanas.nu

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!