Menu

Soepel bergop rijden

03 November, 2016
soepel bergop rijden tips wielrennen

Van alle verschillende onderdelen in het wielrennen is het klimmen toch één van de meest populaire en meest tot de verbeelding sprekende facetten. Waar je je op het vlakke nog makkelijk kan verschuilen in een groepje, sta je er in de bergen echt helemaal alleen voor. Menig wielerliefhebber reist in de zomer naar het zuiden af om daar de cols te bedwingen. Maar hoe beklim je zo’n berg?

In de bergen fietsen is niet te vergelijken met de vlakke rondjes die je thuis rijdt. En ookal heb je het Kopje van Bloemendaal, de Cauberg of de Amerongse Berg weleens beklommen, het lijkt in niets op een klim in de Pyreneeën of Alpen. Kijk daarom goed naar je fiets voordat je vertrekt. Een kleine versnelling is noodzakelijk om überhaupt boven te komen. Als je niet veel hebt gefietst is een tripple aan te bevelen (3 bladen voor), rij je met twee bladen voor: overweeg dan om met minstens een 28 of 32 tandwiel achter te rijden.

Ook een lichte fiets levert voordeel op. Let wel op dat het verlagen van het aantal grammen meestal een dure zaak is. Fiets je weinig en ben je nog niet volledig ‘afgetraind’, dan zou je kunnen overwegen om je geld aan een extra fietsvakantie of een trainingsprogramma uit te geven. Dat levert al snel meer tijdswinst op. Ook kan licht materiaal een veiligheidsrisico zijn. Sommige carbonwielen wegen dan misschien wel weinig, ze worden wel snel heet, met het risico van een klapband als gevolg. Profs remmen weinig, jij als onervaren fietser wel. Er zijn daarom ook carbonwielen met alu remranden op de markt. Deze randen zorgen voor een betere afvoer van de hitte.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!