Menu

Strijden en lijden

15 December, 2017

,,Het eerste grote moment van 2018 zal de Ronde van Vlaanderen zijn. Vanaf Oudenaarde gaat de 170 kilometer lange route door het heilige landschap van de Flandriens. Kasseien vreten en stijle heuvels als de Oude Kwaremont en de Berendries beklimmen. Jongens transformeren daar in één dag tot mannen. Een slachtveld van jonge beloftes en oude kemphanen. De inschrijving is gelukt en de klassieker gaat er komen.’’

Ride for the Roses

,,Sinds jaar en dag wordt doormiddel van sport het goede doel gesteund. Fietsen tegen bergen, zwemmen door het kanaal of dansen in een marathon. Ik hou ervan. Natuurlijk is er altijd de vraag wat er nou precies met al het geld gebeurd, maar in mijn opinie blijft dat een bijzaak. Ik heb vaak spinning marathons gedaan voor het goede doel. Ik beklom de kale berg (Mont Ventoux) tegen MS en liep van Hamburg naar Rotterdam om een hak te zetten tegen kanker. Ook in de Ride for the Roses staat het in teken van deze rotziekte. Met een peloton dat bestaat uit duizenden mensen vormen wij een grote worm door het westerse landschap van Lansingerland. Het is zeker geen tocht waar de snelheden van belang zijn, maar voor elke deelnemer is er wel een achterliggende gedachten.’’

,,De start is, volgens traditie, in een grote veilinghal en wordt ingeluid door het prachtige nummer The Rose van Bette Midler. Links en rechts lopen er tranen langs wangen en zie je in de gezichten soms de pijn die deze sloper kan veroorzaken. Na dit emotionele moment komt de stoet met fietsers in beweging.

,,Het parcours is niet wat ik er van verwachtte. Veel saaie wegen en vrij weinig bekijks. Daar heeft de organisatie wel wat in verzaakt naar mijn mening. Toch heb ik zwaar genoten van een unieke ervaring. Het is hollen en letterlijk stilstaan met een gemiddelde van vijfentwintig kilometer per uur aan het eind van de rit. Het weer was goed en het gezelschap top. Na een aantal uur fietsen zijn we bij de bloemenveiling en worden we ieder geheel verrast met een mooie rode roos.

,,Ride for the Roses is wellicht het ondergeschoven kindje ten opzichten van andere grote fietsevenementen, maar doet zeker niet onder voor de rest. Wil je eens op indrukwekkende wijze stilstaan bij kanker en de gevolgen van deze ziekte? Dan is deze toertocht een bijzondere manier om daar bij stil te staan.’’

,,Na de klassieker is het tijd voor de twee grote klappers. Ik sta op het punt om me in te schrijven voor de Hel van de Vogezen. Twee jaar geleden kwam ik als laatste aan in de stromende regen na een twaalf uur durende marteling. Les Trois Ballons staat op de lijst, twee jaar terug heb ik deze gereden en ook voor volgend jaar is de inschrijving een feit. Op 9 juni zal er een nieuw verhaal worden gecreëerd.’’

Zeeland

,,Mijn allerlaatste toertocht van 2017 was in de mooie provincie Zeeland: de Tacx Zeeland Classic. Gelukkig was de dag zonnig en ideaal om nog in korte broek en korte mouwen te gaan rijden. Nooit eerder had ik in deze provincie mogen fietsen. Waarschijnlijk komt dit omdat Zeeland in de hoek van Nederland ligt en ver van onze bossen vandaan is.’’

,,Het was vroeg. Samen met Alfred vertrokken we met vol goede moed naar de mosselprovincie. Neeltje Jans was de start en finish plaats. Bij aankomst moest ik denken aan de Tour van 2015. Een ware slijtageslag. Greipel won, maar vooral zal die etappe bekent staan o het verlies van vele toppers, waaronder de hele Movistar armada.’’

,,Het was perfect fietsweer en wat een geweldige route was er uitgestippeld. Ondanks de ideale omstandigheden, was het deelnemersveld niet super groot. Dit is wel spijtig voor de organisatie die gewoon een puike prestatie leverde. Er was een goede bevoorrading op leuke locaties langs het parcours.’’

,,De eerste bevoorrading was in een feesttent waar de Oktoberfest muziek door de boxen galmde en de stemming opperbest was. We kwamen door leuke dorpjes en via de lange akkers kwamen we altijd bij het water uit. Zoals Bløf vaak zingt was er de zilte lucht die mij deed verlangen naar een mosselfeest.’’

,,137 kilometer was de tocht lang en er was geen moment verveling. Het mooiste punt was de lange Zeelandbrug. Uiteraard vermoedde ik hier een perfect Strava segmentje en besloot ik om er een tijdrit van te maken. Een toptijd wilde ik neerzetten. Als een bezetene gooide ik me armen voor op het stuur en trapte ik mijn zwaarste versnelling zo hard ik kon. Maar wat is dat een lange brug zeg. Blijven gaan en nooit stoppen dacht ik. In de verte zag ik het vaste land waar ik moest klokken.’’

,,Vol goede moed bleef ik harken met de verzuring achter mijn oren. Net op het moment dat ik de laatste meters wilde aanzetten ging de brug omhoog. Zwaar op mijn adem vervloek ik elk zeilbootje dat onder de Zeelandbrug door vaart. Strava staat op 15 minuten en 30 seconden. Mijn poging zal nog lang door dreunen in mijn bovenbenen.’’

,,De rest van het parcours brengt mij bij Neeltje Jans. Hier sprintte Greipel naar de winst, maar was bij mij inmiddels het lichtje al uit. Na onze tocht waren het de profs die hun wedstrijd reden. Heerlijk dat Lotto-Jumbo hier het thuispubliek blij maakte met een overwinning. De Tacx Classic Zeeland is zeker een aanrader. Wellicht is dertig euro startgeld iets aan de hoge kant, maar daar kunnen wij een hele andere discussie op los laten.’’

,,Nog steeds zit ik voor mijn scherm te turen. Ik denk aan dingen die ik reeds heb gedaan. Heb de Marmotte gereden en meerdere cols beklommen. Het afgelopen jaar niet heel veel kilometers gereden. Ik heb net 1800 kilometer op de teller en dat is voor echte toerfietsers een peulenschil. Toch sta ik op het punt een bijzondere beslissing te nemen. Kan ik niet beter gaan sparen voor een camper? En daarmee met een pot Hertog Jan langs de kant gaan bivakkeren? Is het een zoektocht naar erkenning of gewoon de behoefte om momenten te maken. De vraag geeft gelijk het antwoord.’’

,,Ik vul het inschrijvingsformulier in. Daarna reken ik af en ontvang ik vrijwel direct de bevestiging. Op zondag 26 augustus zal ik strijden en lijden. Samen met mijn stalen vriend ga ik over hoge toppen en diepe dalen. Mijn grootste doel van 2018 zal de Marmotte van de Pyreneeën zijn.’’

,,Graag neem ik jullie ook in 2018 mee op avontuur. Voor nu sluit ik mijn laptop en denk ik terug aan een geweldig jaar. Maar vooral kijk ik uit naar zoveel moois dat nog gaat komen!’’

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!