Menu

Strijden in de naam van De Neel!

21 Juni, 2017
carlos pardo column wielervoordeel.nl

De Neel is de bekende bijnaam van Jean Nelissen. Een man die voor het Nederlandse wielrennen een patriot mag worden genoemd. Jarenlang was hij samen met zijn partner Mart Smeets de stem achter de vele uren wielerhistorie. Urenlang zat ik voor de buis gekluisterd luisterend naar deze twee virtuozen van het wielercommentaar. Van het achteruit gezakt aanhoren van bakken vol parate kennis van deze mannen tot het puntje van mijn stoel tijdens de vele finale’s.

Als er ooit een Wielerpedia zou zijn dan had De Neel die moeten schrijven. Van iedere renner en van elke col wist hij elk detail die er bestond. Met open mond hing ik aan zijn lippen en schreef ik mee. Geniaal waren zijn ‘ondek je plekje’ momenten over kastelen, steden en al het andere VVV spektakel. Het verlies was dan ook erg groot en het gat wat beide heren achter lieten was gigantisch. Met het overlijden van Jean Nelissen ging er een groot wielermonument verloren.

Waar we nu steen en been klagen over het commentaar moeten we wel beseffen dat we ook wel heel erg verwend zijn. Ik geef gelijk toe dat ik tijdens etappes ook vaak tenenkrommend zit te kijken. Maar wat wil je ook als je jarenlang het beste commentaar ooit hebt mogen meemaken. We schakelen massaal over naar de zuiderburen om daar de glorie van het wielrennen te aanschouwen. Waarom zou dat zijn? Hebben wij geen kunde meer om de koers te verslaan? We kunnen wel blijven zeuren maar waarom eigenlijk. Ik vind het teken van moed als je achter die microfoon kruipt. Maar op de plaats waar goden zaten kunnen mensen vaak alleen falen.

Als eerbetoon aan Jean Nelissen was het de Driebergse toerclub DTC die een geweldig initiatief toonde door een toertocht te organiseren uit naam van De Neel; de Jean Nelissen Classic. En niet een lekker rondje om de kerk, maar een bikkelharde cyclo die de degens kruist met de Trois Ballon en zelfs La Marmotte. Ook de andere tochten van deze toffe vereniging zijn zeer de moeite waard mede omdat er vele op de zondag worden gereden. Wat ik wel een idee vind is dat die andere grootheid van het magische duo ook een classic krijgt. Naast de Jean Nelissen Classic zou de Mart Smeets Classic zou niet misstaan in dit geheel. Waar Mart toch wel iets met Arnhem heeft lijkt me dat een mooi plan. RETO als toerclub in samenwerking met de Gele Rijders die de Mart Smeets Classic organiseren. MAG IK DAT ZEGGEN? JA, DAT MAG IK ZEGGEN!

Jean Nelissen Classic de locatie

De plaats delict van deze moordadig zware koers bevind zich in Luxemburg. Volgens mij het meest ondergewaardeerde wielerland ter wereld. Wij zien het als het land aan het einde van BeNeLux. Ook is het bijna het enige land ter wereld tegen wie wij nog iets voorstellen als voetbal grootmacht. Wij zien het als goedkoop tanken onderweg naar het zuiden. Als wielerfans beschouwen we het een obstakel liggend tussen het Frankrijk van de Tour en het Belgie van de Flandriens. Wij kunnen ons niet erger vergissen als dit. Één van de grootste wielerhelden is namelijk geboren in Luxemburg. Charly Gaul die streed en overwon tegen Bobet en Bahamontes, die de tour en giro op zijn naam schreef toen we nog op houten fietsen reden. Later had je uiteraard de gebroeders Schleck die het peloton overheerste als ware Luxemburgse Hertogen. LBL met Andy. Weet je nog? Wat dacht je van het hedendaagse. Een jonge renner die alles beheerst en kan doorgroeien tot een kampioen is bijvoorbeeld Bob Jungels. Maar boven alles staat het land zelf. Vanaf de landsgrensen tot het binnenland, alles ademt wielrennen. Of je nou op een mountainbike wilt of een racefiets.

Jean Nelissen Classic de tocht

Het is zaterdag 17 juni in een hotel vlak bij Vianden. Als de wekker gaat is het eerste wat ik denk. Ok ik kan beter het tweede noemen. Dat wordt een dag vol afzien! Ik was de dag ervoor met 2 fietsvrienden op stap gegaan. De ene heet Matthijs. Deze man is gemaakt voor de fiets. Als je net als bij koekjes bakken een vormpje moest vullen dan is Matthijs een wielerbiscuit. Lange benen, mager postuur en een fiets helm staat hem ook nog goed. Deze leraar economie weet wat en wanneer hij iets moet doen. Van ons drieën zeker de kopman. De andere matador is Gerrit. Gerrit kun je ook in een vormpje doen maar dan wel in een betoncentrale. één bonk gewapend beton op een stalen ros. Gerrit is dan ook de ideale meesterknecht die weet hoe de ramen gewast moeten worden. Ik zelf ben de bijzondere waterdrager die in de bergen wel iets heeft van onze Kenny van Hummel. Niet stoppen Kenny, Nooit stoppen Kenny

Wat de JNC zo indrukwekkend maakt is dat je klimt of dat je daalt maar vlak fietsen kan je vergeten. Waar je bij de meeste tochten eerst even in kan fietsen wacht er hier na 2 km al de Mont Sint Nicolas. Een klim van 4.2 km met gemiddeld 8%. Als je nog niet lekker wakker was dan is dit het ideale moment. Waar je bij een beklimming van de Alpe D'huez de bochten aftelt dan doe je dat hier met beklimmingen. 25 stuks in totaal binnen 220 km met een totale stijging van 4190 hoogtemeters. Waar Luxemburg bestaat uit vele Hertogdommen waar in het verleden Hertogen, Baronnen en Baronessen rond paradeerden in kostuum en hoepeljurken waren de wegen vandaag bezet door gesoigneerde cyclisten met gebruinde ledematen en strakke wielerpakjes. Stoempend op de pedalen en elke meter is er weer 1 die niet meer terugkomt. Het wegdek ik zo gaaf dat het oprecht genieten is. In België stuiter je tussen de gaten door naar beneden. Dit wegdek is zo glad daar kan geen scheermesje tegen op.

Elke klim wordt beloond met een heerlijke afdaling die bijna altijd goed is te volgen en dus qua veiligheid in principe ideaal is. Al is het de renner zelf die de veiligheid in acht moet nemen. Niet iedereen is Nibali, al denken sommige er anders over. Wij zijn met zijn drieën lekker op pad en bij elke klim is het ieder voor zich. In ons hoofd hebben we de 220 km zitten. Op mijn Garmin gaan naar mate de tocht vordert de kilometers steeds langzamer voorbij. De bovenbenen beginnen steeds vaker tegengas te geven en het zout op mijn armen is voor de Luxemburgse insectenwereld het perfecte avondje uit. Heerlijk smullend zitten ze te keuvelen over hoe leuk ze het wel niet hebben. Volgens mij lachen ze me gewoon uit. Waarom fietsen als je ook kan vliegen. Ondanks de pijntjes en het gevoel van honger is de enige oplossing om de ene been naar de andere te laten zakken. Waar het parcours op meerdere plaatsen de kans bied om af te slaan weiger ik dat met frisse tegenzin. Een beslissing waar ik vaak als snel spijt van kreeg.

Door het missen van wat bepijlingen zijn we uiteindelijk toch verplicht om de route aan te passen. Waar we op dat moment wel wat teleurstelling voelde zijn we via een alternatieve route door gegaan. Hier hebben we nog de nodige klimmen in gegoten. Want als we er toch zijn waarom niet. Niet ver voor de finish passeerden we verscheidene dorpjes waar de meeste namen eindigen op scheid. Putscheid, Heiderscheid. 1 van deze pittoreske gehuchten had de toepasselijke naam Afscheid. Op zich geen heel slecht plan. Niet veel later met nog 1 klim in het verschiet zagen we het kasteel van Vianden al in de verte glorieus op de berg staan. Als een koning wakend op de burgers van zijn stad.

Bij het zitten op een fiets en glurend naar een kasteel schoot het door mijn hoofd. Hoe zou dit hebben geklonken als ik voor de buis zat en De Neel op commentaar. Hij zou weten wie er had gewoond in het kasteel op die berg boven op Vianden. Het Vianden waar ooit 3 musketiers neerdaalde na een dag vol afzien. Kijk eens Mart naar die Carlos zou hij zeggen. Hij rijdt ze gewoon reglementair uit het wiel "Jean Nelissen".

Jean Nelissen Classic Je was zwaar!
JNC je was mooi!
JNC je was gemeen!
JNC je was zo aardig!
JNC ik doe dit nooit meer!
JNC TOT VOLGEND JAAR !!!

Dit was echt een tocht uit duizenden en deze dag was vol van waarde. Als je nog doelen zoekt voor 2018 neem dan deze mee in je besluit. DTC driebergen en al haar toffe vrijwilligers die allemaal liefde voor de koers ademen.

Bedankt voor deze geweldige ervaring.

Tot de volgende column, met sportieve groet,

Carlos Pardo

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!