Menu

De techniek van het waaier rijden

08 Januari, 2018

De wind is hier in Nederland altijd om ons heen. Bij gebrek aan bergen hebben we juist een overvloed aan polders, waarbij de wind de grootste tegenstander is. Of het nou een wedstrijd is of een training. Bij een sterke wind kan een waaier het sleutelmoment zijn in een koers of kan een waaier met je fietsgroep er juist voor zorgen dat de krachten verdeeld kunnen worden. De lange wegen vormen dan het decor voor een continue carrousel van om elkaar draaiende renners die de wind trotseren. Dat heeft ons tot ware windspecialisten gemaakt. Het rijden in een waaier is een essentiële techniek om te beheersen. Als groep zo slim mogelijk omgaan met de wind, hoe doe je dat?

Het rijden in waaier is een vak apart. Je moet goed rekening houden met de fietsers in de groep en zorgen dat je elkaar niet kapot rijdt. Een constant tempo is daarbij belangrijk. Afhankelijk van waar de wind vandaan komt gaan de fietsers in de groep schuin achter elkaar rijden om zo min mogelijk wind te vangen. Er zijn twee soorten waaiers: enkele waaiers en dubbele waaiers. De enkele waaier zien we vaak terug in een ploegentijdrit. Als de krachtsverschillen groot zijn zullen de sterkste renners langer kopwerk verrichten.

Bij de dubbele waaier wordt er sneller kop-over-kop gereden. Zodra je op kop komt word je alweer voorbij gereden en kan je snel weer in de luwte duiken van de voorganger die zich snel laat afzakken. In de dubbele waaier rij je dicht langs elkaar, bijna schouder aan schouder. Zo blijft de groep compact en aerodynamisch. Ben je over genomen, dan draai je langzaam weer naar achter toe. Het is zaak om goed in het wiel van je voorganger te blijven zitten en geen gat te laten vallen. Anders kost het meer kracht en is er kans dat de waaier uit elkaar kan vallen. Zodra je de laatste man bent in de waaier maak je de oversteek naar het voorste deel van de waaier. Dit kan een zwaar moment zijn in de waaier als de voor renner versnelt. Het is zaak om snel aan te pikken in het wiel van je voorganger om zo weer in de luwte te rijden.

We zouden uren kunnen doorschrijven over waaiers en de positie in waaiers. Gelukkig heeft Eurosport heeft een mooie video gemaakt aan de hand van een etappe in de Ronde van Turkije. Lotto-Soudal geeft in de video perfect weer hoe je in een waaier moet rijden en wat het effect kan zijn in een wedstrijd!

Vind en vergelijk hier de voordeligste wielrenfietsen.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!