Menu

Tips: je fiets winter klaar maken

27 September, 2017
ketting, cassette, ontvetter, onderhoud

 

De avonden worden korter en de zomer lijkt bijna voorbij. Het mooie weer maakt plaats voor de eerste najaarsstormen, regen en vorst. Omstandigheden die niet alleen het uiterste van jou vragen, maar ook van de fiets. Vooral het vaak natte wegdek zorgt ervoor dat er veel gepoetst en geboend moet worden. Het nalopen van je fiets en deze winterklaar maken is daarom geen slechte zaak. Op de lange termijn levert dat meer fietsplezier op met mooi en goed onderhouden materiaal.

 

Bewegende delen

onderhoud, ketting, cassette

In de winter wordt er veel met zout gestrooid en ligt er meer modder op de weg. Boosdoeners voor de lak van je fiets, je ketting, cassette, crankstel en andere onderdelen. Het najaar starten met een goed onderhouden fiets scheelt aan het eind van de rit dat je nog meer moet poetsen of onderdelen moet vervangen.

We beginnen bij het begin en dat is de meeste troep van je fiets af spuiten met de tuinslang of een teiltje water. Belangrijk is dat je niet met een directe straal op kwetsbare onderdelen als de lagers, shifters en derailleur spuit. Bij deze onderdelen is de kans groot dat het vet wordt weg gespoten en er water in vast komt te zitten. Zaken die niet goed zijn voor de levensduur van de onderdelen en uiteindelijk voor de portemonnee.

Als de fiets eenmaal is schoon gespoten is het tijd om de bewegende onderdelen onder handen te nemen. Het smeren en juist onderhouden van de bewegende onderdelen kan een hoop ellende voorkomen. Bij het reinigen van de ketting en cassette kun je het beste een ontvetter gebruiken. Laat dat een paar minuutjes intrekken en spoel daarna alles af. Daarmee haal je echt al het oude vuil van je onderdelen af. Het gevaar met je ketting en cassette flink schrobben is dat je een hoop vet wegwast, meer dan je er eigenlijk later weer op spuit. Flink schrobben kan er ook voor zorgen dat je het vuil juist in de schakels poetst. Resultaat: nog sneller slijtend materiaal.

Een druppeltje olie op iedere schakel smeren verricht wonderen. De kettingolie is er speciaal voor droge en natte omstandigheden. Bij nat weer is de olie die je op je ketting smeert dikker, waardoor het beter en langer op je ketting blijft zitten. Bijkomende nadeel is dat het meer vuil aantrekt. Na iedere rit je ketting checken en schoonmaken is dus geen overbodige luxe. Voordat je dit kan doen moet je fietsketting echt helemaal droog zijn. Een dun laagje is voldoende. Teveel trekt ook hierbij juist weer vuil aan en dat is nou net het geen wat je probeert te voorkomen.

Als de ketting en cassette in orde zijn is het tijd om de overige onderdelen na te lopen en in te vetten. Naven, pedalen, balhoofdonderdelen en je trapas kun je in smeren met lagervet. Check of alle boutjes en moeren nog vastzitten en smeer het schroefdraad in met een beetje vet. Zo voorkom je dat alles in de winter vast roest door water en strooizout.

Banden

Met de herfst en bladeren op de weg is het goed je banden te controleren. Zit er nog voldoende profiel op de banden of je heb juist banden met meer profiel nodig? Sommige banden zijn voorzien van een slijtage gaatje. Zijn beide gaatjes versleten dan is je band aan vervanging toe. Een profielloze band is met natte bladeren, modder en vorst geen veilige keuze, doordat je minder grip hebt en gemakkelijk kunt weg glijden. Je kunt kijken voor banden met een grover profiel die meer grip geven in deze periode en je zomerbanden opbergen.

Spatbord

spatbord, wielen, onderhoud

Heel flitsend ziet het er niet uit op je fiets, dat moeten wij bekennen, maar praktisch is het wel. Het scheelt een hoop schoonmaak werk aan je fiets en je zit, als het niet regent, schoner en een stuk droger op de fiets. Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan spatborden en zijn ze verkrijgbaar in alle soorten en maten. Zo zijn er spatborden te verkrijgen die eenvoudig om je zadelpen te klemmen zijn, maar ook net zo gemakkelijk weer te verwijderen zijn als het mooi weer is. Voor de echte regenrijders is er een systeem die rondom je wielen zit, hierdoor heb je alleen nog last van de regen die uit de lucht valt. Mocht dat allemaal niks zijn voor je kun je natuurlijk ook altijd nog een simpele Ass Saver gebruiken. Een mini spatbord dat eenvoudig onder je zadel te vouwen is en zo minimale bescherming bied in de regen.

Verlichting

Voor de woon-werk fietsers, vroege vogels of juist net dat rondje aan het einde van de middag is goede verlichting op je fiets essentieel. Het wordt steeds sneller donker en je wilt niet het risico lopen dat je niet wordt gezien door het verkeer als je fietst. Zelfs als je denkt op tijd thuis te zijn voor het donker kan het geen kwaad een goedkoop setje mee te nemen in je achterzak.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!