Menu

Top 10 beste mountainbike routes in Nederland

24 September, 2021

Op hoge snelheid racen door het bos, de duinen of het strand. Mountainbiken is dé sport voor adrenaline junkies, waarbij je ook nog wat ziet van de natuur. Met 241 mountainbike routes heeft de mountainbiker in Nederland een zeer breed aanbod om uit te kiezen. Maar wat zijn nu de beste mountainbike routes? Geen zorgen, wij hebben de 10 beste mountainbike routes voor je uitgelicht!

1. Schoorl

Noord-Holland - 14,2 kilometer - 302 hoogtemeters De mountainbike route in Schoorl brengt je het mooiste van de Nederlandse duinen. Het rondje is in totaal 14,2 km lang en is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers. De omgeving is wat de route zo speciaal maakt. De route brengt je namelijk door zowel dichte bossen als open zandvlakten.  Het venijn van deze route zit hem zowel in de kop als in de staart. Aan het begin van de rit worden er flink wat hoogtemeters gemaakt, waarna een uitdagende afdaling volgt. In het middengedeelte van het parcours zitten wat kortere beklimmingen. Deze zijn minder zwaar, maar alsnog zeer uitdagend. Vervolgens sluit het parcours af met de zwaarste beklimming. Het is goed om te weten dat je tijdens de afdalingen kunt kiezen tussen een eenvoudige of lastige variant. Zo kies je voor een afdaling waar jij je het prettigst bij voelt.

2. Hellendoorn

Overijssel - 18,6 kilometer - 358 hoogtemeters In het hart van Twente vind je de Sallandse Heuvelrug, een natuurgebied van meer dan 5.000 hectare groot. Tussen de naald- en loofbossen is uiteraard het nodige plezier voor fietsfanaten te vinden. Het mountainbike parcours van Hellendoorn is er niet zomaar eentje. Tijdens de MTB Trail Awards heeft deze uitdagende route namelijk al meerdere keren de publieksprijs “De Gouden Schop” gewonnen. Deze award maakt de route tot een must-ride voor mountainbikers aangezien dit de meest prestigieuze prijs is die wordt uitgereikt aan de beste mountainbike routes van Nederland. Deze route heeft voor Nederlandse begrippen veel hoogtemeters en een zeer gevarieerd landschap. Zo fiets je door dichte bossen en prachtige heidevelden. Bovendien is het mogelijk om verschillende routes op de Sallandse Heuvelrug te combineren.  

3. Groesbeek

Gelderland - 17,3 kilometer - 440 hoogtemeters Tussen Nijmegen en Groesbeek vind je dé mountainbike parel van Gelderland. Het mountainbike pad neemt je mee door de bossen van de Hooge Hoenderberg, de Wolfsberg en het Dekkerswald. Het parcours staat als ‘blauw’ aangegeven, dit maakt deze route zeer geschikt voor de gemiddelde mountainbiker. Dat het pad uitdagend is steekt de organisatie van dit parcours niet onder stoelen of banken. Een onderdeel van deze route heeft dan ook de naam ‘Traumapad’ gekregen. Bereid je maar voor op veel snelheid en smalle paden. Aan beginnende mountainbikers wordt geadviseerd het eenvoudige pad te volgen. Het overige gedeelte van de route biedt veel afwisseling. Je vindt veel kombochten en extreem korte bochten. Door het aantal hoogtemeters wordt er veel geklommen en wordt er vervolgens veel afgedaald. Door de uitdaging die dit parcours biedt staat de MTB-route in Groesbeek in onze lijst met beste mountainbike routes van Nederland. Het parcours wordt onderhouden door de vrijwilligers van stichting MTB-Rijk van Nijmegen. Ter ondersteuning is het mogelijk om  op de website van deze stichting een vignet kopen voor slechts €10, zo blijft dit parcours behoren tot de beste mountainbike routes van Nederland. 

4. Appelscha

Friesland - 17,1 kilometer - 192 hoogtemeters Op de grens van Friesland en Drenthe vind je de mountainbike route van Appelscha. Het parcours is gelegen in natuurgebied Drents-Friese Wold, een ecologische parel in het noorden van Nederland. Het vlakke landschap is typerend voor Friesland. Je vindt hier dan ook geen parcours met veel hoogteverschil. Toch is het de bouwers gelukt nog aardig wat klimmetjes te maken. Dit komt de intensiteit van het parcours ten goede. Hiernaast is deze mountainbike route een goede combinatie van brede paden en smalle singletracks. Dit maakt het parcours geschikt voor de beginnende en gemiddelde mountainbiker. Ben je een meer ervaren mountainbiker? Dan ben je bij het mountainbike pad van Appelscha op de juiste locatie. Naast de blauwe route is het mogelijk het parcours uit te breiden met de aaneengesloten rode route. Deze combinatie maakt Appelscha dan één van de beste mountainbike routes van Nederland.

5. Leersum

Utrecht - 17,3 kilometer - 370 hoogtemeters Na de Veluwe is de Utrechtse Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. Niet vreemd dus dat deze omgeving een breed aanbod aan mountainbike routes biedt. Het mountainbike pad wat wij uitlichten is gelegen in Leersum. In 2015 zijn twee oude mountainbike paden samengevoegd tot één lange. Hierbij zijn flink wat stukken vernieuwd wat een prachtig parcours als uitkomst heeft. De singletracks bieden een uitdagend en technisch parcours. Daarnaast is er ruimte voor het stevige klimwerk. Deze route is leuk voor elk type mountainbiker. Wil je graag eens dit parcours rijden? Vergeet dan niet een vignet te kopen. Meer informatie over het mountainbike pad in Leersum en het vignet vind je op de website van MTB Utrechtse Heuvelrug.

6. Gulpen

Limburg - 25,9 kilometer - 643 hoogtemeters Klimmen, klimmen, klimmen, dat is wat van je verwacht wordt als je begint aan het mountainbike pad van Gulpen. Met 643 hoogtemeters schaart deze mountainbike rit zich onder de zwaarste MTB routes van Nederland. Het is niet voor niks dat deze route als ‘moeilijk’ staat gemarkeerd. Deze route is, vanzelfsprekend, vooral geschikt voor de ervaren mountainbiker. Dit zie je terugkomen in het hoogteprofiel van de mountainbike route. Het gehele parcours bestaat uit stevige beklimmingen en lastige dalingen. De de startlocatie van de Gulpen route is te vinden bij Panorama Camping Gulperberg. Vanuit hier kun je beginnen aan het 25 kilometer lange mountainbike pad.  

7. Ermelo

Overijsel - 23,8 kilometer - 211 hoogtemeters Ten oosten van Ermelo vind je een fantastisch mountainbike trail. Deze mtb-trail leidt je door het Speulderbos en de Ermelose Heide. Het pad omvat uitdagende singletracks, wat betekent dat de route smal en slingerend is. Hierdoor is de route geschikt voor beginners, maar ook voor meer ervaren mountainbikers. Met 211 hoogtemeters wordt er gedurende dit parcours flink geklommen. Over de gehele rit vind je heuveltjes. Het zwaarste gedeelte van het parcours zit hem in het midden. Hier moet namelijk een klim van 50 hoogtemeters overwonnen worden. Deze route staat aangeduid als blauwe route. Om het juiste pad te blijven volgen is het verstandig de blauwe bordjes aan te houden. Het parcours heeft meerdere startpunten. Klik hier om de startpunten van mountainbikeroute Ermelo te bekijken.  

8. Texel

Noord-Holland - 7,8 kilometer - 134 hoogtemeters Je zou het misschien niet direct denken, maar op Texel is het geweldig om te mountainbiken. In totaal ligt er maar liefst 80 kilometer aan mountainbike paden waarmee je het hele eiland doorkruist.  Als onderdeel van deze 80 km heb je de mogelijkheid een korter parcours te volgen. Dit parcours is 7,8 kilometer lang en is gelegen tussen Den Burg en De Koog. De route wordt pas echt zwaar halverwege het parcours. Hier vind je de meeste hoogtemeters. Dit betekent niet dat het begin niet uitdagend is, de smalle paden stellen je techniek op de proef. Kijk op de website van MTB-Texel voor alle routes op het Waddeneiland.  

9. Netersel

Noord-Brabant - 4 kilometer - 121 hoogtemeters Deze mountainbike route wordt ook wel ‘Het dak van Netersel’ genoemd en ligt midden in het vlakke Noord-Brabant. Je zou hier niet een parcours met 121 hoogtemeters verwachten. Laat het nu net zo zijn dat er een kleine berg is gemaakt op een voormalig vuilnisbelt, ideaal voor mountainbikers. De reden dat het mountainbike parcours van Netersel op deze lijst staat is omdat deze een hoge waardering krijgt op MTBroutes.nl. De route is vooral geschikt voor de gevorderde mountainbiker die over veel technische kwaliteiten beschikt. De korte bochten met steile passages vragen het uiterste van je mountainbike kwaliteiten. Wil je het parcours van Netersel een vervolg geven? Dan kun je door middel van een korte verbindingsroute je tocht voortzetten op de mountainbikeroute van Bladel.

10. Hoge Vuursche

Utrecht - 20,8 kilometer - 356 hoogtemeters Tussen Hilversum en Soest ligt natuurgebied De Hoge Vuursche, een heuvelrijk gebied en daardoor zeer geschikt voor mountainbikers. Het mountainbike pad is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug, waar tal van interessante trails te vinden zijn. Op mountainbike pad Hoge Vuursche vind je een parcours vol met uitdaging. Zo fiets je over natuurlijke pumptracks en intensieve singletracks. De route is geschikt voor beginnende en gemiddelde mountainbikers. Maar op dit parcours vind je ook elementen waar de ervaren mountainbiker plezier aan beleeft. Wil op je een mountainbike pad op de Utrechtse Heuvelrug gaan rijden? Let dan wel op dat je een vignet aanschaft. Met de kosten van dit vignet worden de mountainbike paden onderhouden. Het is bij elk van deze mountainbike paden mogelijk om een MTB-fiets te huren. Wij adviseren je om op de websites van de betreffende parcoursen of natuurgebieden te kijken. Hier staan meestal de contactgegevens van verhuurders. Overweeg ook eens om voordelige mountainbikes te kopen op WielerVoordeel.nl. Hier vind je dames mountainbikes, heren mountainbikes, Full Suspension mountainbikes en Hardtail mountainbikes. Heb jij de bovenstaande mountainbike paden al eens gereden? Of heb jij toevoegingen aan deze lijst? Laat het dan achter in de comments op ons Instagram- en/of Facebook-kanaal.
Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!