Menu

Trainen in de winter

02 November, 2016
fietsen winter wielrennen mtb

De dagen worden weer korter, de wegen natter, de blaadjes vallen van de bomen en het wordt een stuk kouder. Hoog tijd om de fiets op weer op zolder te zetten tot het voorjaar. Maar wat moet je doen als je in de winter je conditie op peil wilt houden? Ga lekker fietsen! Je kan bijvoorbeeld een hometrainer of interactieve fietstrainer aanschaffen. Deze zijn tegenwoordig zeer geavanceerd en door interactieve spelelementen ook nog eens uitermate vermakelijk. Maar ook buiten fietsen in de winter is met een gedegen voorbereiding vaak goed te doen.

Besluit je om s’winters te gaan fietsen zorg dan ten eerste dat je goed zichtbaar bent. Doordat het in de avonden donker is is het erg goed om aandacht te besteden aan je zichtbaarheid op je racefiets of MTB. Dit kan door speciale reflecterende fietskleding. Houdt hier rekening mee bij het aanschaffen van fietskleding voor in de winter! Maar ook de verlichting van je fiets is uitermate belangrijk. Je racefiets of MTB beschikt niet over standaard fietsverlichting zoals gewone stadsfietsen, dus is het handig om losse fietslampen op je racefiets of MTB te plaatsen als het donker wordt en je zichtbaarheid voor andere weggebruikers minder is.

Houd ook rekening met een gladder wegdek. Je kunt een stabielere wegligging onder meer creëren door de bandenspanning van je racefiets of MTB wat te verlagen. Indien je in het donker fietst is het ook verstandig om goed na te denken over de route die je gaat fietsen. Doorgaans is het wijzer om een meer vertrouwd en veilig rondje te fietsen, dan nieuwe fietsroutes te gaan ontdekken waar je de verkeerssituatie minder goed kent.

Indien het winterse weer echt niets voor jou is en je wilt toch je conditie op peil houden dan is het 't overwegen waard om een hometrainer of  fietstrainer aan te schaffen. Een hometrainer heeft het voordeel dat je je fiets kunt laten hangen, de hometrainer heeft namelijk een zadel en pedalen en kun je direct gebruiken om je conditie op peil te houden. Met een eigen hometrainer ben je je eigen baas en bepaal je zelf het tempo, trainingsniveau en trainingsdoel.

De innovatie op het gebied van fietstrainers gaat de laatste tijd razendsnel. Met een interactieve fietstrainer kun je je racefiets in de winter in huis gebruiken, de fietstrainer werkt dan als een rollerbank. Plaats je racefiets of mountainbike op de trainer, neem plaats op je fiets en stel je eigen trainingsprogramma samen. Meet met een ergotrainer je snelheid, cadans en vermogen tegelijkertijd en rijdt met een virtual reality trainer individueel, of online met vrienden en andere wielrenners vanuit de hele wereld!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!