Menu

Voorbeschouwing WK ploegentijdrit

16 September, 2017

WielerVoordeel blikt vooruit op de wereldkampioenschappen wielrennen die morgen starten in het Noorse Bergen. De wereldkampioenschappen worden afgetrapt met de ploegentijdrit voor mannen en vrouwen. In tegenstelling tot de wedstrijden die volgende week worden gereden staan hier geen landenploegen aan de start, maar alleen sponsorploegen. Welke ploeg gaat er morgen met de titel vandoor?

Parcours

De start van de tijdrit is op het eiland Askøy, vanaf daar rijden de ploegen in zuidelijke richting naar Bergen. Via de indrukwekkende Askøybroen, een kilometer langen brug, komen de ploegen aan op het vasteland. Het is parcours is alles behalve vlak. De eerste dertig kilometer gaan op en af. Onderweg zijn er twee officiële beklimmingen opgenomen. De eerste echte beproeving voor de ploegen is de zeshonderd meter lange Loddefjord met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Daarna volgen tien relatief vlakke kilometers waarin de ploegen zich kunnen voorbereiden op de tweede klim van de dag. De Birkelundsbakken is een klim van drie kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Het gevaar bij deze beklimming zit hem in de pieken die kunnen oplopen tot 16%. Eenmaal boven kan er flink worden door gereden richting Bergen toe. Het enige obstakel dat nog volgt ligt op twee kilometer van de streep: een kasseien strook van zeshonderd meter. Kortom een ploegentijdrit die van alles voorzien is. Het zal een interessante strijd worden.

Favorieten

De grote favorieten zijn Quick-Step Floors en BMC. In de afgelopen vijf jaar werden de gouden plakken verdeeld onder deze twee ploegen (3-2). Quick-step hoopt daar zondag een vierde overwinning aan toe te voegen en ook BMC zal alles uit de kast halen om op gelijke hoogte te komen met de ploeg van Patrick Lefevere.

Voor de Italiaanse hardrijder Manuel Quinziato, BMC, zal het zijn laatste wedstrijd zijn als prof, daarna neemt hij afscheid van het profpeloton. Rohan Dennis vormt een belangrijke motor in het sterke team van BMC: Rohan Dennis, Silvan Dillier, Stefan Küng, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Miles Scotson.

Quick-Step staat dit jaar zonder Tony Martin en Marcel Kittel aan de streep. Martin was een belangrijke rijder in de Quick-Step formatie. De vervangers Jack Bauer en Philippe Gilbert zullen nu hun best moeten doen om de trein goed te laten draaien. De volgende renners zullen voor de Belgische strijden voor het goud: Jack Bauer, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Yves Lampaert, Niki Terpstra, Julien Vermote.

Orica-Scott mag ook tot een van de favorieten gerekend worden. Zij stonden namelijk alleen in 2013 en 2015 niet op het podium. Toen waren het Sky en Movistar die daar een stokje voor staken. De in 2013 behaalde derde plek was voor Sky het hoogst haalbare. Dit jaar staat Sky met veel ambities aan de start en hebben ook zij een ijzersterk team weten te vormen met onder andere hardrijders als oud-wereldkampioen Vasil Kiryienka, Michal Kwiatkowski en Geraint Thomas. Chris Froome rijdt dit jaar voor het eerst in zijn carrière de ploegentijdrit en hoopt een gooi te doen naar het goud.

Outsider Team Sunweb kan voor een verrassing zorgen. Met Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Michael Matthews hebben zij niet de minste renners aan de start staan, maar drie renners van wereld klasse. LottoNL-Jumbo heeft met Lars Boom, winnaar tijdrit Ronde van Groot-Brittannië en het eindklassement, en Primoz Rogilic, Tour etappe, een paar goede ijzers in het vuur. De Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaert en Jos van Emden zijn ook niet de minste renners binnen het team. Kortom belooft het een mooie strijd te worden in het Noorse Bergen. Welke ploegen denken jullie dat er met de overwinning vandoor zal gaan?

De wedstrijden van de vrouwen (12.05 uur) en de mannen (15.35 uur) zijn in z’n geheel te volgen via de livestream op NOS.nl en gedeeltelijk in Studio Sport op NPO 1

Sporza is de ploegentijdrit vanaf 15:35 uur te volgen

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!