Menu

Zoektocht naar de juiste mountainbike

01 November, 2017

29 of 26 inch wielen? Windjack, regenjack of softshell? Overschoenen of waterdichte sokken? Of wel mijn zoektocht op en naar een geschikte mountainbike.

Vanwege, ondanks of dankzij polsklachten ben ik op de racefiets beland. Waar ik op een toerfiets met verende voorvork altijd last bleef houden van de nu eenmaal bestaande slijtage in m'n polsen, bleek ruim 2 jaar terug het racefiets stuur een schot in de roos. De neutrale polshouding zorgt ervoor dat drempels ineens geen drempel meer zijn.

Kan ik dan ook op een crossfiets fietsen in plaats van een mountainbike in de winter? Is de volgende vraag. Gelukkig hebben wij vrienden met fietsen in de juiste maat en met de bereidheid deze uit te lenen, dus ik op de crosser het bos in.

Voor mij als beginneling blijkt dat met zo'n crosser een mountainbike parcours afleggen een tandje te veel is. Dus op zoek naar een mountainbike, en op de bekende tweedehandssite een mooie gevonden voor een habbekrats waar alleen een nieuw voorvork in moest. Dat was geen probleem voor deze leerling fietstechnicus.

Het is een mountainbike met met 29 inch wielen geworden, want als je de reviews leest zijn dat de mountainbikes die je moet hebben.  Ze rollen makkelijker over obstakels en de mindere wendbaarheid ten opzichten van een 26 inch mountainbike valt mee. Zeggen ze...

In de bossen van Putten gaan mijn eerste meters over een makkelijk rondje prima, behalve dat m'n nieuwe SPD-pedalen te vast zitten en ik een zachte landing maak in het dikke bladerdek. Tooltje tevoorschijn en een paar draaitjes in de richting van de min om de pedalen losser te zetten.

Dan komt de zomer en is de schuur een mooie plek voor de mountainbike. Op de app van m'n fietsclub lees ik over Start2Bike van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie). Een beginnerscursus voor de startende fietser, dat lijkt mij wel wat. Leuk geprijsd en altijd wel ergens in jouw buurt, eventueel met leenfiets.

Met mijn fiets op het dak van de auto rij ik richting Amsterdam. Bij de Amsterdam Arena glijden we op het grasveld door bij de remoefeningen en geven we elkaar de hand in een vak van vijf bij vijf als onderdeel van de balansoefening. Maar die grote wielen...

De testdag van Specialized in Bergen die ik de week erop bezoek zal uitkomst bieden. Ligt het aan de maat van de fiets? Het gewicht van m'n tweedehandsje? Of toch aan de wielmaat, waardoor ik het gevoel heb te hoog op de poten te staan en de controle te missen, die ik graag heb op een parcours met overstekende boomstronken en mulle klimmetjes.

Aan de fiets kon het niet liggen, een lichte carbon hardtail speciaal voor dames. Het parcours is technisch. Ik kom boven op de steile klim, durf de (gevaarlijk(ste)) afdaling toch niet en maak het rondje verder probleemloos af. Maar ik weet het nu zeker, die grote wielen zijn het niet voor mij.

De fiets glimt me de hele week tegemoet in de gang. Ik twijfel. Ik overleg. Ja! Ik mag de mountainbike met 26 inch wielen van m'n man lenen, voor de derde les waarbij we ook een écht parcours bij het Twiske opgaan. Wat een genot. Wat een verademing. Ondanks het technische parcours met modderkluiten en gladde blaadjes, voel ik controle. Op het andere parcours voel ik me zeker genoeg om de afdalingen te nemen en kom ik de klimmetjes boven. Ik rol nog steeds over boomstronken en stuur tussen boompjes door met het wendbare karretje.

Inmiddels vind ik mezelf weer terug op die tweedehandssite. Morgen de fiets met die grote wielen er maar vast op zetten. Enne die jassen en sokken? Next time!

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!