Menu

Zwift maakt winterse trainingsuurtjes weer aantrekkelijk

13 Februari, 2017

Flink trappen terwijl je naar een lege muur staart. Een uitzicht dat snel verveelt en niet motiveert. In dat geval zou Zwift weleens de uitkomst kunnen bieden. Het online platform heeft in een korte periode een groot aantal fans over de hele wereld weten te vergaren. Het Amerikaanse bedrijf staat daarmee synoniem voor indoor fietsen.

Zwift is het eerste bedrijf dat multiplayer game technologie inzet om de fietsbeleving van buiten naar binnen te brengen. Fietsers van over de hele wereld kunnen met elkaar fietsen in een online gegenereerde omgeving. Dit is misschien wel het sterkste punt van Zwift. Je fietst niet langer meer alleen in de schuur, maar met honderden anderen online.

Indoortrainen

Deze vorm van indoortrainen biedt motivatie, structuur en afleiding van het trainen binnenshuis. Afzien is altijd makkelijker als je naast iemand fietst of iemand probeert in te halen. Met Zwift weet je dat deze persoon ergens anders op de wereld ook aan het zweten is terwijl hij zijn rondje maakt. Belangrijk hierbij is dat het een effectieve trainingsoplossing is voor fietsers met weinig vrije tijd. De nadruk bij Zwift ligt op de kwaliteit van de training in plaats van de kwantiteit. Minder lange uren dus! Momenteel is het mogelijk om gebruikt te maken van drie parcours. Deze worden om de beurt gebruikt. Je kan rijden op het fictieve eiland Watopia, het parcours van de WK wielrennen in Richmond of in London.

zwift-3

Zwift nooit saai

Om er voor te zorgen dat Zwift niet saai wordt zijn er verschillende manieren bedacht om het aantrekkelijk te houden voor de gebruiker. Zo kun je net als in de grote rondes strijden voor verschillende klassementen. Denk hierbij aan de snelste ronde, snelste beklimming of de snelste sprint. Uiteraard zijn hier de welbekende truien mee te winnen. Daarnaast krijg je voor iedere kilometer die je rijdt in Zwift experience punten. Hiermee kun je nieuwe kleding, helmen of fietsen kopen. Hoe meer punten je bij elkaar fietst, hoe gaver de spullen zijn die je kunt verzamelen.

Sinds vorig jaar heeft Zwift ook een workout mode. Hierdoor is het mogelijk om gericht te trainen doormiddel van verschillende trainingsplannen. Een overzicht is te vinden op What’s on Zwift: http://whatsonzwift.com/workouts/

Zwift geeft in workout mode aan welke wattages je moet trappen en voor hoe lang. Wijk je hier van af dan geeft Zwift aan of je harder of zachter moet trappen. Hierdoor blijf je consistent trainen en is de kans dat je te hard van stapel loopt minder groot.

zwift-2

10 dollar per maand

Zwift kost 10 dollar per maand en is makkelijk toegankelijk. Iedereen met een bluetooth of ANT+ snelheidsmeter, wattagemeter en fietstrainer kan meedoen. Het is daarmee mogelijk Zwift op drie manier te gebruiken:

1. Met een basic fietstrainer zoals een eenvoudig model van Tacx en een bluetooth, ANT+ snelheidssensor. Zie ook: https://wielervoordeel.nl/garmin-snelheid-cadanssensor-garmin.html

2. Met een basic fietstrainer in combinatie met een wattagemeter op je fiets. Een wattagemeter geeft de correcte wattages door aan Zwift, terwijl bij gebruik van een snelheidssensor het wattage door Zwift benaderd wordt (Zwift noemt dit “Zpower”).

3. Met een smart trainer. Een smart trainer geeft het wattage door en daarnaast regelt Zwift automatisch de weerstand van de trainer, zodat je ook echt het gevoel krijgt dat je bergop fietst zodra het parcours omhoog begint te lopen.

 Tacx smart trainer: https://wielervoordeel.nl/tacx-neo-smart-fietstrainer-t2800-tacx.html

Al een fanatiek gebruiker van Zwift?

Deel dan jouw ervaringen in een reactie! Nog niet overtuigd van de mogelijkheden? Neem dan een kijkje op de website van Zwift voor meer informatie.

Schrijf je direct in voor onze WielerVoordeel nieuwsbrief!